oskar_statue_1

U užem izboru za Oskara 15 dokumentaraca

 

Američka filmska akademija objavila je naslove 15 dokumentarnih filmova, koji su ušli u uži izbor za nagradu Oskar 2012. Među ostvarenjima sa ove liste, od kojih će pet biti nominovano za Oskara, jesu „Pina“, Vim Vendersov 3D omaž nemačkoj koregrafkinji i plesačici Pini Bauš i „Project Nim“ Oskarovca Džejmsa Marša o naučnom projektu iz 1970-ih u koji je bila uključena šimpanza.

Povezana vest:  Pirs Brosnan: Nikada nisam bio dobar Džejms Bond

Tu su i hronika o sidi „We Were Here“, kao i „Buck“ o čoveku koji je inspirisao film „Šaptač konja“ iz 1998. sa Robertom Redfordom u glavnoj ulozi. U konkurencji za ovogodišnjeg Oskara je i nekoliko dokumentaraca koji se bave ratnom temom, poput „Under Fire: Journalists in Combat“ koji govori o novinarima u ratnim zonama.

Od poznatijih dokumentaraca koji nisu ušli u uži izbor za Oskara su „Into the Abyš“ Vernera Hercoga o smrtnoj kazni i „The Interrupters“ Stiva Džejmsa o nasilju u gradovima. Nominacije za 84. dodelu Oskara biće saopštene 24. januara naredne godine, a svečana ceremonija će biti održana 26. februara u Los Anđelesu.

Povezana vest:  Barbara Volters se oprašta od izvestavanja sa dodele Oskara