Direktor Solunskog filmskog festivala gost FEST-a 

fest10_418Programski urednik Solunskog filmskog festivala Dimitris Kerkinos rekao je danas da ta manifestacija ima za cilj da omogući široj publici da pogleda filmove koji se ne prikazuju u bioskopima. 
Kerkinos je na konferenciji za novinare u okviru 38. Festa rekao da većina filmova koji se prikažu na Solunskom festivalu ne idu u bioskopsku distribuciju, ali da neki, kao što je prošlogodišnji pobednik festivala film „Adžami“, uđu u bioskopski repertoar. 
Prema njegovim rečima, Solunski festival ima takmičarski karakter, što je značajno za ugled festivala, ali prema njegovom mišljenju, novčane nagrade i takmičarski program nisu dobre za festival jer mogu da prouzrokuju razne probleme. 
-Grčka je trenutno, kao i ostale zemlje, u velikoj finansijskoj krizi. Festival finansira država, pa očekujemo da će sledeći biti organizovan u manjem obimu i još uvek ne znamo da li će biti pratećih programa, kao što su Balkan fond koji dodeljuje novčanu pomoć autorima ili Kros roud koji je namenjen producentima – rekao je Kerkinos. 
Dodao je da je na prošlogodišnjem festivalu u Solunu prikazano 200 filmova, koje je pogledalo oko 160.000 posetilaca, i da je za taj festival značajno što se održava u gradu koji je studentski, pa veliki broj mladih ljudi dolazi na projekcije. 
Međunarodni filmski festival u Solunu se održava svake godine u novembru, a na festivalu se dodeljuju nagrade Zlatni i Srebrni Aleksandar, nagrade za najbolju režiju, najveći umetnički doprinos, za scenario, najbolju glumicu i glumca, kao i nagrade publike. 
Na današnjoj konfernciji za novinare predstavljena je i knjiga „Zbornik o Aleksandru Saši Petroviću“ autora Radoslava Lazića, u izdanju Filmskog centra Srbije. 
Radoslav Lazić je rekao da je Zbornik o Aleksandru Saši Petroviću nastao na osnovu dokumenata koje je imao prilike da vidi u zaostavštini tog reditelja. 
Prema njegovim rečima, među dokumentima su bili nacrti i planovi za filmove i serije, pisma i beleške Aleksandra Saše Petrovića. 
Lazić je istakao da Zbornik predstavlja dobar podsticaj za pisanje doktorata na temu rada autora Saše Petrovića i dodao da se knjiga može nabaviti u Medijskoj knjižari „Krug“ u TC Staklenac u Beogradu.

Povezana vest:  Elizabeta Tejlor otkrila bistu Ričarda Bartona