MovieTape

Sto godina od premijere prvog srpskog igranog filma

 

Stogodišnjica premijere prvog srpskog i balkanskog igranog filma „Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa“ biće obeležena u sredu, 30. novembra, u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, prikazivanjem digitalne restaurisane kopije tog filma, najavlje no je danas iz Kinoteke.

Direktor Radoslav Zelenović rekao je, na konferenciji za novinare u novoj zgradi Kinoteke, da je obeležavanje 100 godina od prvog javnog prikazivanja prvog srpskog igranog filma „Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa“ centralni događaj za „ovu generaciju Kinotečana“.

Povezana vest:  Džoni Dep počeo da se bavi izdavaštvom

On je ocenio da je „pošteno“ što će „Karađorđe“, koji je digitalno restaurisan i ponovo prebačen na filmsku traku formata 35 milimetara, biti prikazan baš u Muzeju kinoteke, koja u martu 2012. godine obeležava 60 godina postojanja, a ne u novoj zgradi koja još čeka upotrebnu dozvolu.

Zelenović je rekao da je ovim filmom ispravljena „nepravda“ da je srpska kinematografija počela od „Slavice“ iz 1947. godine i naveo da je povodom 100. godišnjice filma Kinoteka objavila knjigu „Čiča Ilija Stanojević“, strip „Kapetan Nitrat“, digitalnu verziju filma i u saradnji sa Poštom Srbije poštansku marku.

Povezana vest:  Rajan Renolds i Stiv Karel na dodeli filmskih MTV nagrada

Poštanka marka „100 godina od prvog srpskog igranog filma “Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa““ biće u prodaji od srede. Likovno rešenje je rad slikara Bobana Savića. Tiraž marke je 100.000 komada. Marku prati i prigodni žig prvog dana, kovarat prvog dana u tiražu od 800 komada i maksimum karta u tiražu od 500 komada.

Film „Karađorđe“ režirao je srpski glumac Čiča Ilija Stanojević, koji je igrao ulogu Vožda uz ansambl Narodnog pozorišta i uz pomoć vojske i statista. Upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović ispričao je čitav istorijat filma koji je 30. novembra 1911. prikazan u Grand bioskopu hotela „Pariz“ na Terazijama i kome se od 1928. godine i prikazivanja u SAD gubi svaki trag.

Povezana vest:  Nastavljeno snimanje filma i serije "Oluja" - novi kadrovi u Beogradu

Film je 2003. pronađen u bečkom Arhivu, digitalno je restauriran i ponovo prebačen na filmsku traku sa koje će i biti prikazan u Muzeju kinoteke, rekao je Erdeljanović. Prva restaurirana kopija „Karađorđa“ već je prikazana u Beogradu u februaru 2004. godine na proslavi dva veka Prvog srpskog ustanka.