Reditelj Flešbeka Aleksandar Janković o filmu 

fest10_418Reditelj filma „Flešbek“ koji će na 38. FEST-u biti prikazan večeras u okviru takmičarskog programa „Evropa van Evrope“, Aleksandar Janković rekao je danas da je rad na tom filmu trajao dugo, ali da su scenarista Dušan Premović i on o svemu razgovarali i dogovarali se. 
Janković je na konferenciji za novinare u okviru FEST-a rekao da je „Flešbek“ priča o smehu i suzama, kao pođednako adekvatnim reakcijama na okolnosti koje nas okružuju. 
Scenarista filma i glavni glumac Dušan Premović rekao je da je ideja bila da naprave film koji će se baviti posledicama teškoća kroz koje je društvo u Srbiji prolazilo poslednjih 15 godina ali bez moralisanja, opravdanja i krivice. 
Prema njegovim rečima, u filmu niko zapravo nije potpuno nedužan, ali niko nije ni apsolutan krivac, „film je surov i na neki način sirov“, ali takva je i situacija u kojoj se našla porodica o kojoj se govori u filmu. 
Film govori o Dušanu, koji se vraća iz zatvora sa željom da izgradi normalan odnos sa kćerkom koja ga dobar deo života nije videla. Zatiče ženu koja je počela da živi sa njegovim najboljim prijateljem, oni zajedno pokušavaju da pronađu ćerku, ali ona ne želi da je nađu. 
Aleksandar Janković je rekao da će nakon večerašnje premijere film biti distribuiran u bioskope, ali da producentska kuća „Gnezdo“ planira inovativnu i veoma interesantnu promociju ovog filma. 
On je istakao da je film rađen u crno beloj tehnici, zato što je jedino na takav način mogla da se istakne prava jačina price. 
U filmu igraju Dušan Pemović, Branko Vidaković, Vladislava Milosavljević, Daria Janošević, Boris Komnenić. 
Na istoj konferenciji, reditelj filma „Živ“ koji je sinoć prikazan u okviru takmičarskog programa FEST-a, Artan Mineroli, rekao je da je film baziaran na istinitoj priči. Dodao je da je želeo da u filmu pokaže kontrast između moderne Albanije koju predstavljaju studenti, i staromodnog i patrijahalnog načina života. 
Prema njegovim rečima, krvna osveta zapravo više ne postoji u obimu kao nekada, jer se Albanija otvorila, ali ipak je još ima u glavama ljudi i u načinu razmišljanja. 
Film „Živ“ govori o mladiću Koliju koji studira u Tirani i dolazi u rodno mesto na očevu sahranu. Uskoro saznaje da je predmet krvne osvete koja potiče još od njegovog dede, iz perioda od pre 60 godina. 
Odvojen od urbane sredine glavnog grada, mladić postaje deo drevnih rituala od kojih ne može da se otrgne čak ni po povratku u Tiranu. 
Artan Mineroli je dodao da su postojale dve verzje završetka filma, u jednoj glavni junak ostaje živ, a u drugoj verziji, koja je i upotrebljena, umire, ali ne od krvne osvete već zbog vremenskih nepogoda. 
-Takavim krajem sam želeo da doprem do gledalaca u emotivnom smislu, i moram da kažem da je film izuzetno dobro prošao u Albaniji, posebno među mlađom publikom – rekao je on. 
Nagrada za najbolji film takmičarskog programa FEST-a „Evropa van Evrope“ biće dodeljena sutra na konferenciji za novinare.

Povezana vest:  Obama: Soni pogrešio što je povukao film Intervju