Srpski i albanski film u takmičarskom programu Festa 

fest10_418Mladi reditelj Aleksandar Janković, čiji će debitantski film „Flešbek“ biti prikazan večeras u takmičarskom programu Festa, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sava centru da je prijatno iznenađen odlukom selektora. 
On je podsetio da ideja za ovu savremenu dramu po scenariju Duška Premovića potiče još iz 2004. godine. 
-Puno smo radili, često se i svađali, ali na kraju je pobedio film – rekao je Janković, dodajući da je prva kopija juče stigla iz laboratorije u Austriji. 
Janković, Premović (koji i igra glavnu ulogu) i montažer Rastko Petrović zajedno su producenti mračne i surove priče o propasti jedne beogradske porodice usled opštih društvenih okolnosti. 
„Flešbek“ je izazvao različite reakcije gledalaca na novinarskoj projekciji, od pohvala za osoben stilski izraz u crno- beloj tehnici (snimatelj je Igor Šunter) do ocena da ovaj film u celini nije na nivou dela koje treba da predstavlja srpsku kinematografiju na Festu. 
Premović je izjavio da je želeo da skrene pažnju na posledice krize u našoj zemlji. „Svi lično znamo šta se dešavalo u prethodnih 15-ak godina. Mene su interesovale posledice i ko je najvaća žrtva svega toga“, rekao je on. 
Glavni lik Dušan izlazi iz zatvora, zatiče ženu koja je postala alkoholičarka i živi sa njegovim najboljim prijateljem, narkomanom, dok mu je ćerka otišla od kuće. Film prikazuje Dušanovu potragu za ćerkom, do tragičnog kraja. 
-Ispostavlja se da je ta devojka najveća žrtva. Drugi likovi manje-više ostaju tu gde jesu, ni nedužni, ni apsolutno krivi. To su ljudi koji se nisu snašli ili su na nešto bili prinuđeni zbog opštih okolnosti, ali ona ne može da nađe izlaz iz pakla u koji se pretvorio njen život – rekao je Premović. 
Pored njega, glavne likove igraju Vladica Milosavljević, Branko Vidaković i mlada glumica Darja Janošević, a epizodne uloge Boris Komnenić, Slobodan Ćustić i Rastko Janković. 
Producentska ekipa, iz filmske kuće „Gnezdo“, za sada nije najavila bioskopsku distribuciju. 
Gost Festa danas je bio i albanski reditelj Artan Minaroli, koji takođe učestvuje u takmičarskom programu, sa filmom „Živ“, u koprodukciji Albanije, Austrije i Francuske. 
Autor je prvo priznanje za taj film dobio još u fazi scenarija upravo na Festu, na međunarodnom konkursu za projekte u okviru poslovnog programa beogradskog festivala „B2B“ 2007. godine. 
Glavni lik je uspešni student u Tirani koji se vraća u rodno mesto da bi prisustvovao sahrani oca. Tokom procesije, neko puca na njega i on saznaje da je predmet krvne osvete koja potiče još od njegovog dede. 
Minaroli je izjavio da je scenario zasnovao na istinitoj priči. „Želeo sam da prikažem kontrast modernog načina života koji oličavaju studenti i duhova prošlosti koji su prisutni više nego što se misli“, rekao je on. 
-Film se završava tragično. Razmišljao sam i o hepiendu, ali bi se dramatika i snaga priče izgubile u toj varijanti. Ovako film jače deluje na publiku u emotivnom smislu i bolje prenosi moju poruku, a ona glasi – zaustavite krvnu osvetu – naglasio je Minaroli. 
Austrijska producentkinja Eva Sinzinger istakla je da je ovaj film naišao na odličan prijem gledalaca kako na nacionalnom festivalu u Draču, tako i širom sveta, na festivalima u Karlovim Varima, Pusanu, Palm Springsu… 
Pozitivne ocene filmu „Živ“ dala je i beogradska publika na projekciji održanoj sinoć u Dvorani kulturnog centra (DKC). 
U Festovom programu dokumentaraca sutra će u DKC- u biti prikazan nemački film „Korejska svadbena kutija“ rediteljka Ulrike Otinger, o svadbenim običajima u Seulu. 
Autorka je danas na konferenciji za novinare izjavila da su obredi venčanja u svakoj kulturi veoma zanimljivi za analizu jer sadrže najraznovrsnije elemente određene civilizacije – porodične i društvene, religiozne, etnološke, ekonomske, pa i političke. 
Ona je dodala da je u Seulu otkrila čitavu industriju posvećenu različitim aspektima venčanja, u koju je uključeno oko 20 posto stanovništva. 

Povezana vest:  Filmovi Sony Pictures Entertainmenta na Festu