kustendorf_drvengrad

Kim Ki-duk i Nuri Bilge Ðejlan na 5. Kustendorfu

Peti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 17. do 23. januara 2012. godine u Drvengradu, na Mokroj Gori, u organizaciji produkcijske kuće Emira Kusturice „Rasta International“ i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.
U takmičarskom programu učestvovaće kratkometražni filmovi 20 mladih autora. Radionice će držati poznati reditelji Kim Ki-duk iz Južne Koreje i Nuri Bilge Ðejlan iz Turske, objavljeno je na sajtu festivala.
Prijavljeno je više od 200 filmova mladih autora i studenata filmskih škola iz oko 40 zemalja iz čitavog sveta, a odabrano je 20 koji će se takmičiti za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje. 
Ocenjivaće ih međunarodni žiri – iranska glumica Lejla Hatami, francuski producent Pjer Edelman i srpski glumac i producent Zoran Cvijanović.
Organizatori festivala ističu raznolikost tema, aktuelnost i zavidan kvalitet odabranih filmova. Među njima su četiri rada srpskih autora – „Momci, gde ste“ Jelene Gavrilović, „Od pepela“ Ognjena Glavonića, „Fragmenti“ Ivana Stojiljkovića i „Samo što nismo“ Marka Grbe Singa.
U selekciji su po tri filma iz Rusije i Poljske – „Marina“ Sonje Karpunine, „Mlin za mlevenje kupusa“ Vadima Vinera i „Selo“ Jane Sopkine i Jevgenija Kostkina, odnosno „Barbakan“ Bartlomeja Zmude, „Glazgov“ Pjotra Subotkoa i „Iščezavanje“ Bartoša Kruhlika, a iz našeg regiona makedonski „Kraj sveta“ Janija Bojadžija.
Takmiče se i „Pesme kiše“ (Ajgul Bakanova, Kirgistan, Velika Britanija), „Vatromet“ (Ðakomo Abruceze, Italija, Francuska), „Musa“ (Kristof Nanga-oli, Francuska), „Prazan hod“ (Matis Burkhart, Nemačka), „Priča o kutiji za ručak“ (Piter Dirks, Belgija), „Putovanje“ (Simao Kajate, SAD, Portugalija), „Selo alto sause“ (Fernando Pomares, Španija) i „Tulipan, Teksas i mi“ (Li Filipovski, Kanada, Estonija).
U programu „Retrospektiva velikana“ biće prikazani filmovi dvojice počasnih gostiju, a njihova nova ostvarenja uvrštena su u ciklus „Savremene tendencije“ – „Arirang“ Kim Ki-duka i „Bilo jednom u Anadoliji“ Nuri Bilge Ðejlana.
„Savremene tendencije“ predstaviće i neke od najboljih filmova iz produkcije 2011. i njihove autore. Na listi su Ašgar Farhadi – „Razvod: Nader i Simin“, Marđan Satrapi i Vinsent Parono – „Piletina sa šljivama“, Alis Rorvaher – „Corpo Celeste“, Andreas Drezen – „Zaustavljen na putu“, Frederika Aspok – „Van granica“ i Olivije Orle – „Pelikan Nikostratos“. 
U programu „Velikani evropskog filma“ biće priređen omaž srpskom reditelju Aleksandru Saši Petroviću (1929-1994).
Prateći program predstaviće debitantske i inovativne filmovime mladih stvaralaca iz Srbije i sveta. 
U muzičkom delu Kustendorfa nastupiće Pelageja iz Rusije, Rozenberg trio iz Francuske, Stribor i Trovači iz Srbije, Adam Stinga iz Moldavije, Sandra Nkake iz Francuske, grupa Sonido Galo Negro iz Meksika i specijalni gosti sa Kube.

Povezana vest:  PREMIJERA ANIMIRANOG FILMA "NEVIĐENI 2" 16. JUNA