Neprijatelj - glumci

Premijera Zečevićevog „Neprijatelja“ u Zagrebu

U Zagrebu je večeras u punoj dvorani bioskopa „Evropa“ premijerno prikazan film „Neprijatelj“, srpskog režisera Dejana Zečevića, koji je letos na filmskom festivalu u Puli dobio dve nagrade.

-Svakako mi je drago da film komunicira s publikom što smo videli u Puli, a nadam se da će tako biti u Zagrebu i u svim gradovima gde će biti distruibuiran – izjavio je režiser Dejan Zečević.

-Nažalost, u poslednje vreme filmovi u principu nemaju glaedanost u bioskopima, ali nadam se da će se film probiti do onih koji bi voleli da ga pogledaju i koje to interesuje – rekao je on.

Ističući interes koji je film probudio u celom regionu, Zečević je rekao da je to „vrsta filma od koje smo se na prvi pogled malo umorili“. „Ona iz jedne drugačije perspektive priča o ratu koji svi želimo polako da zaboravimo, ali mislim da je više psiho triler ili drama nego ratni film, pa će zato biti zamimljiv publici“, kazao je Zečević.

Povezana vest:  Film koji je otvorio Berlinale i najnovije ostvarenje Izabel Košet premijerno pred domaćom publikom

I „Neprijatelj“ i „Parada“ Srđana Dragojevića, koji takođe igra u Zagrebu su srpsko-hrvatske koprodukcije.

-Zato se mogu u nekom smislu posmatrati i kao domaći filmovi. A dovoljno su različiti da pogode različit senzibilitet publike – rekao je Zečević.

Jedan od glumaca i producent za BiH Tihomir Stanić je izjavio da je zadovoljan prijemom filma koji, kako je rekao, ima svoj život i dobija mnogo međunarodnih nagrada.

-Film prolazi i u Južnoj Koreji i u Francuskoj i na svim festivalima gde je bio ima dobar prijem i svi ga jako dobro razumeju. Bitno je da će film izdržati probu vremena i da će za 20, 30 godina biti aktualan kao i sada – rekao je Stanić.

On je dodao da je film, osim u Srbiji, Republici Srpskoj i Hrvatskoj, izazvao interes i u Federaciji BiH, gde je imao premijeru krajem novembra.

Povezana vest:  Radoslav Zelenović: Bosifest je izuzetno značajan festival

Zadovoljstvo filmom izrazio je i glumac Stefan Bundalo.

-Drago mi je da se u konačno u domaćim kinematografijama pojavljuje nešto što je drugačijeg žanra, što nije lagano i pitko i nije zabava za široke narodne mase. Iako je film, kako mi kažemo, u uniformi, on nema veze s našim odnosom prema ratu. To je priča o ljudima u jednoj određenoj situaciji i dragom mi je što ga ljudi ne doživljavaju kao ratni film. Priča nema veze s ratom i može da se dešava bio gde -rekao je on.

Bundalo je dodao da mu je drago što se „probijaju barijere žanrova i drugačijeg snimanja i shvatanja filma i da možemo da snimimo film koji može da parira ozbiljnim svetskim psiho trilerima i dramama“.

-Drago mi je i da neko u drugim kulturama i religijama želi da prepozna priču i da ga to zanima, jer je retko koji film s naših govornih područja dopro van Evrope – rekao je Bundalo.

Povezana vest:  Film 43 – najotkačenija komedija godine!

Premijeri filma prisustvovali su ambasador Srbije Stanimir Vukićević, predstavnici gradskih vlasti i hrvatskog ministarstva kulture, predstavnici nevladinih udruženja i ličnosti iz sveta filma.

Film „Neprijatelj“ će se prikazivati u bioskopu „Evropa“ koji ima težište na filmovima evropske kinematografije.

Na desetak evropskih i svetskih festivala osvojio je do sada 18 međunarodnih filmskih priznanja, između ostalog dve nagrade na 58. Festivalu igranog filma u Puli (FEDEORA-inu nagradu kritičara i Nagradu Hrvatskog društva filmskih kritičara), nagradu publike na Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu i posebno priznanje žirija na međunarodnom festivalu mediteranskog filma u francuskom gradu Monpelijeu (Montpellier).

Istovremeno, od četvrtka je na repertoaru zagrebačkih bioskopa i film „Parada“ Srđana Dragojevića.

Već dugo se nije desilo da se u Zagrebu dva srpska filma u istom vreme nađu u redovnom repertoaru.