MovieTape

Filmska industrija se oprašta od celuloidne trake
 
Američka i svetska filmska industrija oprašta se od celuloidne filmske trake koja se koristila u proteklih 125 godina za projekcije filmova u bioskopima širom sveta.
U januaru iduće godine digitalna projekcija postaće najuobičajeniji metod za prikazivanje najnovijih filmskih ostvarenja.
Prema podacima kompanije za istraživanje globalnog tržišta „IHS Screen Digest“, bioskopima u SAD do kraja 2013. godine više neće koristiti 35-milimetarsku celuloidnu filmsku traku a širom zapadne Evrope ova promena biće okončana do kraja 2014. godine.
Celuloid će ostati samo retkost u bioskopima odlučnim da održe tradicionalno prikazivanje filma.
-Od 1889. godine 35-milimetarski film bio je osnov tehnologije filmske projekcije, vodeći filmsku publiku od početaka nijemog filma preko velikih mjuzikala do epohe letnjih blockbustera – rekao je analitičar iz „IHS“ David Hanckok.
Pre samo dve godini digitalna projekcija korištena je u 15 posto bioskopa u svetu. Prema oceni analitičara, uspeh digitalne revolucije može se direktno pratiti uspehom jednog filma a to je „Avatar“ iz 2009. godine režisera Džejmsa Kamerona.
Kameronovo ostvarenje postalo je najprofitabilnije delo naučne fantastike jer je na bioskopskim blagajnama ostvarena zarada od 2,8 milijardi dolara.
Ovaj film izazvao je bum u trodimenzionalnoj filmskoj tehnici i izazvao je pritisak na kina da pređu na digitalnu projekciju.
Povezana vest:  Mark Stiven Džonson snima film o brzoj vožnji