Parada_19_resize

Film „Parada“ pozvan u „Panoramu“ Berlinskog festivala

 

Film „Parada“ reditelja i scenariste Srđana Dragojevića, koji je u bioskopima u Srbiji za nepuna dva meseca videlo 300.000 ljudi, uvršten je u zvaničnu selekciju 62. festivala u Berlinu, saopšteno je danas na konferenciji za novinare. „Parada“ je pozvana u program „Panorama“, kao jedini film iz našeg regiona, od 20 koliko je konkurisalo za taj festival A kategorije. Selektor Špek Viland smatra da je to hrabar i značajan film.

Dragojević je izjavio da istovremena popularnost kod publike i poziv u Berlin pokazuju kako „autorski film može da bude i komuniktivan“, dodajući da je to „stvar autorskog pristupa i poštovanja prema gledaocu“. On je istakao da je „Parada“, koja je snimana u saradnji sa producentskim kućama iz više eks-ju republika, naišla na odličan prijem u regionu. U Hrvatskoj već ima više od 20.000 gledalaca, što je za tamošnje prilike jako dobar rezultat, a od sutra počinje distribucija u Sloveniji.

Povezana vest:  Nova revijalna selekcija horor filmova PANČEVO FILM FESTIVALA „PONOĆNA JEZA“

Podsetivši na finansijske teškoće tokom višegodišnjeg rada na ovom projektu, Dragojević je zahvalio Ministarstvu kulture što je na kraju dalo dodatnu pomoć za laboratorijsku obradu.

-Konačno smo i glavni producent Biljana Prvanović i ja dobili honorare i vraćeni su svi dugovi – rekao je on.

Povodom novog Zakona o kinematografiji, Dragojević je rekao da se „slaže sa većinom negativnih komentara u vezi sa parama za fond“.

-Imamo tendenciju da za sufinansiranje biramo filmove koji su gotovo srozali kinematogafiju, pa smo sa 220 spali na 78 bioskopa u celoj Srbiji. Bilo je puno propusta u odlučivanju o tome koji će projekat dobiti pare – objasnio je on.

Povezana vest:  Savršeni trenutak

Prema njegovom mišljenju, ne može da opstane kinematografija u kojoj se godišnje ne izaberu za sufinansiranje bar tri filma koji imaju bioskopski potencijal.

-Nije reč o komercijalnim projektima, nego o komunikativim, a vrednim ostvarenjima. Primer je i “Montevideo“ koji je osvojio publiku, ali i dobio nagradu na značajnom festivalu u Moskvi – istakao je je Dragojević.

On je dodao da će „Parada“, kada završi distribuciju, kroz PDV na ulaznice vratiti državi novac koji je uložila u taj film. Pored toga, „Parada“ je pionir kao film koji se prikazuje sa engleskim titlom, za strane goste u Srbiji, sa srpskim titlom za ljude oštećenig sluha, a uskoro će izaći i mađarski titl za pripadnike te nacionalne manjine, rekao je Dragojević uz napomenu da je to logično za film koji se zalaže za toleranciju svake vrste.

Povezana vest:  Dajana Lejn i Alek Boldvin u romantičnoj komediji ,,Pariz može da sačeka”

„Parada“ je i dalje na repertoaru, a želja autora je da se zbog svog sadržaja prikaže što većem broju mladih srednjoškolskog uzrasta, pa su u planu projekcije sa znatnim popustima. U međuvremenu, biće održana jedna besplatna projekcija – 1. januara u 15 sati u Domu omladine. Sala ima 550 mesta, a princip ulaska biće – ko prvi stigne. Članovi glumačke ekipe izrazili su zadovoljstvo prijemom publike kod nas i na turneji po regionu. Goran Jevtić je rekao da mu prilaze gledaoci, porodični ljudi i čestitaju, a da je nažalost bilo nedbronamernih ocena u medijima i konkretno naveo kritiku u listu „Politika“.

Jevtić je istakao da je odlazak u Berlin uspeh za celu srpsku kinematografiju, pa i zemlju jer, kako je primetio, često izvozimo ružne vesti, a sada eto imamo dobar izvozni proizvod.