Dakota-Fanning-Effie
U maju premijera filma „Efi“ o trouglu Raskin-Grej-Mile

U maju se očekuje premijera filma „Efi“ (Effie) o ljubavnom trouglu iz 19. veka između teoretiračara umetnosti Džona Raskina, njegove supruge Efi Grej i mladog slikara Džona Evereta Milea koji je šokirao viktorijansku Englesku.
Film „Efi“ sa 17-godišnjom Dakotom Fening u glavnoj ulozi je priča o lošem braku Raskina i njegove mlade supruge Efi Grej, kao i priča o strasti i dužnosti, tradiciji i slobodi koja tinja ispod korseta i sakoa.
Nesrećna unija dve potpuno različite ličnosti završila se kada se Efi zaljubila u mladog slikara Džona Evereta Milea. „To je bio školski primer lošeg braka“, rekla je AP-u Ema Tompson, Oskarom nagrađena glumica i autorka scenarija za „Efi“.
„Film možda jeste kostimirana drama, ali ovako kompleksna i čudna priča mogla bi da bude smeštena u bilo koji istorijski period“, rekla je Tompsonova.
Ema Tompson nije jedina koja je videla potencijal u priči o ljubavnom trouglu Raskin-Grej-Mile. Do sada se već dvoje pisaca javilo optužujući je da im je ukrala delo što i ona i producenti filma demantuju.
Pozorišni pisac Gregori Marfi tvrdi da je scenario za „Efi“ uzet iz njegovog komada „Grofica“, dok američka spisateljica Iv Pomerans tvrdi da je scenario sličan njenom neproduciranom scenariju „The Secret Trials of Effie Gray“ (Tajna suđenja Efi Grej).
Producent filma „Efi“ Donald Rosenfeld demantovao je optužbe i podneo kontratužbu protiv oba pisca rekavši da pokušavaju da „iskamče novac“.
Tompsonova je prva da prizna da nije jedina koja se bavila životom Efi Grej. Do sada je urađeno nekoliko filmskih, televizijskih i pozorišnih ostvarenja, a i Kira Najtli navodno pregovara za ulogu Efi u filmu „Untoućed“ (Nedodirnuta).
„To se uvek dešava“, kaže Tompsonova. „Pre “Razuma i osećajnosti“ 30 godina niko nije ni takao Džejn Ostin. A onda je bilo 14 filmova na tu temu“.
Tompsonova je 1995. godine dobila Oskara za scenario za film „Razum i osećajnost“.
Raskin se oženio Grejovom 1848. godine kada je imao 29 a ona 19 godina. Prve bračne noći nešto u vezi mlade – istoričari još uvek debatuju šta tačno – je toliko užasnulo Raskina da brak nikada nije konzumiran. Raskin je tvrdio da mu nije odgovarala njena ličnost, ali je Grej kasnije napisala da je njen suprug „zamišljao žene drugačije od onoga šta je video kod nje“.
„Ovde je reč o devojci koja je tretirana kao predmet, a onda je razočarala muškarca, jer je bila živo biće“, rekao je reditelj Ričard Lakston.
Kako je razvod u to vreme bio nezakonit Efi je godinama patila pre nego što je upoznala Milea, vodećeg predstavnika pokreta Prerafaelita, grupe mladih slikara čiji su smeli radovi šokirali viktorijanski establišment.
Efi je zatražila i dobila poništenje braka navevši da joj je suprug „neizlečivo impotentan“. Tompsonova smatra da je problem više bio emotivne nego fizičke prirode. Efi se potom udala za Milea i imali su osmoro dece, ali je bila izopštena iz društva.
Dakota Fening smatra da i pored muka koje Efi preživljava film nije depresivan.
„Reč je o putovanju i otkrivanju sebe. Ona je bila snažna i moderna žena za vreme u kome je živela“, rekla je Fening.
Tompsonova je navela da joj je glavna inspiracija za film bila knjiga „Parallel Lives“ (Paralelni životi) Filis Rous u kojoj autorka analizira pet disfunkcionalnih viktorijanskih brakova i u svakom od njih je problem bila emotivna nepovezanost.
„Napredovali smo od tada, makar kada je reč o zubima, ali povezanost polova nije dovoljno dobra i treba je poboljšati“, rekla je ona.
U filmu Tompsonova glumi Efinu prijateljicu Lejdi Istlejk. Suprug Eme Tompson, Greg Vajz glumi Raskina, a Tom Sturidž Milea. U filmu se pojavljuju i čuveni britanski glumci Džuli Volters, Džejms Foks, Derek Džekobi i Dejvid Suše.

Povezana vest:  Šta stiže u domaće bioskope u januaru i februaru