george-lucas

Lukas snimio ratni film o afroameričkim pilotima

 

Holivudski reditelj Džordž Lukas izjavio je da mu je bilo potrebno 20 godina da snimi svoj najnoviji film „Red Tails“ (Crveni repovi), jer je reč o ostvarenju u kome sve uloge igraju crnci, prenosi danas BiBiSi. Lukas je rekao da je sam morao da finansira film koji je istinita priča o grupi afroameričkih pilota koji su se borili u Drugom svetskom ratu. On je naveo da su svi veliki filmski studiji odbili film, jer u njema „nema nijedne velike uloge za belca“.

Povezana vest:  A "modni Oskari" idu u ruke...

-Pokazao sam im ga i svi su rekli: “Ne. Ne znamo kako bi plasirali ovakav film“. Mislili su da ne bi bilo stranog tržišta za takav film, a to tržište čini 60 procenata njihovog profita – rekao je Lukas koji je napisao i producirao film. Reditelj je Entoni Hemingvej.

U filmu glumi nekoliko poznatih glumaca, uključujući Oskarovca Kubu Guding Džuniora, Terensa Hauarda i ar-en-bi zvezdu Ni Jo. Film pokazuje kako su crni piloti bili izdvojeni i veći deo rata proveli na zemlji sve dok ih nisu pozvali da se bore za svoju zemlju. Stvarnim pilotima 2007. godine je tadašnji predsednik Džordž Buš dodelio Kongresnu zlatnu medalju. Lukas je uložio 58 miliona dolara svog novca u film i dodatnih 35 miliona dolara za distribuciju.

Povezana vest:  Prvi trejler za sinhronizovanu avanturu "Tajni agent Mjau"

-To je relativno skup film. Crni filmovi su uglavnom niskobudžetni pa čak i tada holivudski studiji oklevaju sa prikazivanjem filmova i oni odlaze slabijim distributerima – rekao je Lukas i dodao da je njegov film košta više nego što svi takvi filmovi zarade na blagajnama.

On je dodao i da će, ukoliko film dobro prođe na blagajnama, snimiti još dva filma – nastavak i film koji prethodi „Crvenim repovima“. Lukasovi komentari slični su komentarima njegovog kolege Spajka Lija, koji je kritikovao manjak crnih likova u holivudskim ratnim filmovima 2008.

Povezana vest:  21. FAF: Predstavljen film "Jedan dan u Sarajevu"

Li je tada kritikovao Klinta Istvuda i njegove filmove „Zastave naših očeva“ i „Pisma sa Ivo Džime“ rekavši: „Uradio je dva filma o Ivo Džimi i nijedan crni vojnik se nije pojavio u tim filmovima. Znam da mu je ukazano na to i da je mogao to da promeni.“