kustendorf_drvengrad

U utorak počinje Kustendorf

 

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf počinje na Mokroj Gori u utorak 17. januara, a na sedmodnevnoj smotri biće predstavljena neka od najboljih autorskih ostvarenja nove produkcije. Počasni gost petog Kustendorfa biće francuski glumac Tahar Rahim, a festival će posetiti i američki režiser Ejbel Ferara, glumica Izabel Iper i holivudska zvezda Benisio del Toro, braća Darden, Marđan Satrapi, Frederika Aspok i druga značajna imena iz sveta filma.

Na festivalu posvećenom budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, biće prikazani filmovi reditelja Kim Ki-duka iz Južne Koreje i Nurija Bilge Džejlana iz Turske, a za studente će biti organizovana i predavanja dvojice autora.

Povezana vest:  Masterklas Karena Šahnazarova u Kinoteci

Biće predstavljen nemački reditelj Anders Drezen i njegov film „Zaustavljen na putu“, Ejbel Ferare i ostvarenje „4:44 – Poslednji dan na Zemlji“ i Kim Ki-dukov „Ariang“. Predstaviće se i režiseri Marđan Satrapi i Vinsent Pinoa, autori filma „Piletina sa šljivama“, Aškar Farhadi sa filmom „Razvod: Nader i Simin“ za koji je osvojio „Zlatnog medveda“ u Berlinu prošle godine i autorka pobedničkog ostvarenja u Marakešu „Van granica“ Frederika Aspok iz Danske.

Na Kustendorfu će biti prikazana i dva filma koja su prošle godine osvojila Gran pri Festivala u Kanu „Dečko sa biciklom“ braće Darden i „Bilo jednom u Anadoliji“ Nuri Bilge Džejlana. U takmičarskom programu je 20 filmova izabranih u konkurenciji više od 200 prijavljenih ostvarenja, a najbolje radove izabraće predsednica i članovi žirija iranska glumica Lejla Hatami, francuski producent Pjer Edelman i srpski glumac Zoran Cvijanović.

Povezana vest:  HOROR "PLEN" OD ČETVRTKA 11. JULA U NAŠIM BIOSKOPIMA

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi iz Belgije, Velike Britanije, Estonije, Kanade, Italije, Kirgistana, Makedonije, Meksika, Nemačke, Poljske, Portugala, Rusije, SAD, Srbije, Francuske i Španije.

Biće dodeljena i nagrada za najbolju kameru „Vilko Filač“, koju će uručiti kamerman Martin Šec i montažer i dizajner zvuka Svetolik Mića Zajc. Za učesnike će biti organizovano i predavanje glumice Izabel Iper o njenoj ulozi u filmu Kloda Šabrola „Madam Bovari“, a pokrenut je I novi festivalski program u kome će biti predstavljena prva dugometražna ostvarenja autora koji razvijaju specifičan stil I filmski jezik.

Povezana vest:  Tom Ford najavio komičan nastavak filma A Single Man

Kako su najavili organizatori, u pratećem programu nastupiće ruska pevačica Pelagija, holandski Rozenberg trio, Adam Stinga iz Moldavije, orkestar Bobana i Marka Markovića, Stribor Kusturica i njegov bend „Trovači“, i drugi.