Nova i poznata lica prvi put u trci za Oskarima 

oskar_statue_1Četrnaest glumaca, glumica i režisera prvi put se ove godine nadmeću za Oskara, a među njima su nova lica, ali i poznata imena koja do sada nisu bila nominovana za nagrade američke akademije za film. 
Neki od njih su glumci Gabore Sidibe (Gabourey), Sandra Bulok (Bullock), Kolin Fert (Colin Firth), Džeremi Rener (Jeremy Renner), Mo’Nik (Mo’Nique), Kristof Valc (Christoph Waltz) i režiseri Ketrin Bigelou (Kathryn Bigelow) i Li Danijels (Lee). 
Urednica sajta Aeardsdaily.com koji se bavi Oskarima Saša Stoun (Sasha Stone) ocenila je da je akademija za film na taj način pokušala da osveži svečanost. 
-Mislim da je uzrok toga želja akademije da unese svežu krv, pošto je umorna od toga da uvek gleda ista lica – kazala je. 
-Novo lice je osvežavajuće i za pojedinačnu kategoriju i za publiku, pobeda nekoga koga nikada nisu videli je uzbudljivija – dodala je. 
Ipak, status 14 debitanata među nominovanima nije jednak, pošto se mogu podeliti u dve grupe – oni koji prave prve korake u Holivudu i zvezde koje do sada nisu nominovane za Oskara. 
Najbolji primer za prvu grupu bez sumnje je Gabore Sidibe, koja je oduševila publiku i kritičare svojom prvom ulogom u karijeri, gojazne i zlostavljane devojke u filmu „Precious“. 
To je prvi put u poslednje 23 godine da neka debitantkinja konkuriše za Oskara za najbolju glumicu. To je poslednji put uspelo Marli Matlin (Marlee) koja je 1987. dobila Oskara za film „Deca manjeg boga“. 
Ipak, u toj kategoriji imaće opasnu protivnicu u Sandri Bulok (Bullock), koja zahvaljujući ulozi u drami „The Blind Side“ važi za favorita 20 godina nakon svog filmskog debija. 
Onima koji za sobom nemaju dugu karijeru kao Sandra Bulok i Ketrin Bigelou, koja je favorit za Oskara za režiju, Saša Stoun savetuje dobrog savetnika za odnose s javnošću. 
-Kada pomislim na nova lica kakva je Keri Maligan (Carey Mulligan) (nominovana za film „An Education“), teško mogu da je zamislim bez tima sposobnog da je progura – objasnila je. 
-Rekla bih da 40 odsto interesovanja za nekog kandidata i njegovi izgledi za pobedu potiče od ljudi koji rade na njegovim odnosima s javnošću – dodala je. 
Oni koji sa dodele Oskara odu praznih ruku mogu uvek da se uteše i samom nominacijom, koju neki smatraju jednakom pobedi. 
U nedavnom intervjuu magazinu People, Džeremi Rener, koji je nominovan za film „The Hurt Locker“, uporedio je svoju nominaciju sa „prekrasnim pečatom na glumčevom pasošu koji se nikada ne može obrisati i kojem će se uvek diviti“. 

Povezana vest:  Havijer Bardem u filmu Rona Hauarda "Mračna kula"