Plakat 40 FEST_

Jubilarni Fest otvara „Drvo života“ Terensa Malika
 
Jubilarni, 40. Fest pod sloganom „U svetu velikih“ počeće 24. februara u „Sava centru“ projekcijom filma „Drvo života“ Terensa Malika, prošlogodišnjeg dobitnika „Zlatne palme“ u Kanu, najavljeno je na konferenciji za novinare.
Festival će otvoriti, kako se očekuje, Piter Bogdanovič, slavni holivudski reditelj srpskog porekla.
Do 4. marta biće prikazana 72 premijerna filma, uz dvadesetak ostvarenja u retrospektivama, najavio je direktor Direkcije FEST-a Miloš Paramentić.
Festival će zatvoriti premijera domaćeg filma „Doktor Rej i đavoli“, reditelja Dinka Tucakovića.
Povodom jubileja biće objavljena monografija i priređena izložba fotografija i plakata.
Državna sekretarka u Ministarstvu kulture Snežana Stojanović Plavšić izrazila je zadovoljstvo što Ministarstvo redovno podržava „FEST kao najznačajniju filmsku manifestaciju u Srbiji“.
„Ministarstvo i ove godine podržava FEST ne samo zato što je jubilarni, već zato što je to manifestacija na srpskoj kulturnoj sceni sa velikom tradicijom i značajem. FEST je dao doprinos pozicioniranju Beograda na svetskoj sceni, dovodio je značajne stvaraoce u Beograd i odškolovao generacije publike“, istakla je ona.
Plavšić Stojanović je dodala da će FEST posvetiiti pažnju i domaćoj kinematografiji i podsetila da je 2011. godine koja je bila proglašena za Godinu filma Ministarstvo kulture, „uložilo napore da podrži domaći film, a verujemo i pomoglo njegovom razvoju“.
Ona je navela završetak rekonstrukcije Doma kinoteke, učešće srpskih filmova na „Danima srpske kulture u Rusiji“, pomoć za pet lokalnih bioskopa u Srbiji, a posebno ulaganje od 406 miliona dinara za sufinansiranje proizvodnje i prikazivanja domaćih filmova.
Umetnički direktor Borislav Anđelić i selektor Ivan Karl istakli su da glavni koncept ostaje „festival festivala““, što je tradicija najpopularnije filmske manifestacije u Srbiji.
Filmovi će biti prikazivani u ciklusima Glavni program, Holivud, Panorama svetskog filma, Evropa van Evrope (takmičarski program), Evropa u Evropi, Izabrani dokumentarci, a biće predstavljene i dve zanimljive kinematografije kroz specijalne programe Britanika i Kanada.
Karl je istakao da FEST predstavlja kvalitativni uzorak godišnje svetske produkcije, tako da će publika moći da vidi nagrađene filmove i dela poznatih autora.
Među njima su „Čelična ledi“ sa Meril Strip, „Dabar“ Džodi Foster, „Avr“ Akija Kaurismakija, „Dečak sa biciklom“ braće Darden, „Melanholija“ Larsa fon Trira, „Koža u kojoj živim“ Pedra Almodovara, „Mora biti to mesto“ Paola Sorentina, „Ratni konj“ Stivena Spilberga, „Restles“ Gasa Van Santa, „Carnage“ Romana Polanskog, „Martovske Ide“ Džordža Klunija…
Anđelić je dodao da samo dva velika filma koja su želeli nisu mogli da obezbede ovom prilikom – „Artist“ i „Duboko plavo more“.
Biće prikazani i dokumentarac doajena Puriše Ðorđevića „Plašim se, da li se sve razume“ i kratkometražni film mladog reditelja Miroslava Stamatova „Zalet“, koji je sufinansirala i Direkcija FEST-a.
Od ukupnog programa čak 40 filmova je nabavila Direkcija FEST-a, a 32 domaći distributeri.
Ulaznice za 40. FEST biće u prodaji od 1. februara na blagajnama dvorana: Sava centra, Kulturnog centra Beograda, Doma omladine, i Muzeja Kinoteke, kao i na blagajni Bilet Centra. Cene su iste kao već nekoliko godina – od 150 do 300 dinara, a za svečano otvaranje 500 dinara.
Planirani budžet je 47 miliona dinara, ali Direkcija FEST-a smatra da će konačna cifra biti 400.000 evra. Prihod festivala iznosi čak 80 posto njegove cene, zahvaljujući višku od prethodnog FEST-a, sponzorima, među kojima je generalni NIS, kao i velikoj poseti jer se za FEST proda blizu 100.000 karata.
Iz gradskog budžeta FEST će dobiti 7,5 miliona, a od Ministarstva kulture tri miliona dinara.

 

Povezana vest:  Nagrada za najbolji scenario za "Srpski film" na 34. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji