help
„Služavkama“ najviše nominacija za nagrade NAACP

Drama o američkom jugu i građanskim pravima „Služavke“ dobila je najviše nominacija za nagradu „NAACP Imidž“ koju dodeljuje Američko udruženje obojenih.
„Služavke“ su nominovane u osam kategorija, uključujući i nagradu za najbolji film i za pet glumica iz postave.
Hit o crnim služavkama na američkom jugu 1960ih već je osvojio nekoliko nagrada i jedan je od favorita za nominacije za Oskara.
Ema Stoun i Vajloja Dejvis nominovane su u kategoriji najbolje glumice, dok su Brus Dalas Hauard, Sisli Tajson i Oktavija Spenser – koja je nagrađena Zlatnim globusom – nominovane u kategoriji sporedne uloge.
Reditelj i scenarista filma Tejt Tejlor nominovan je u obe kategorije.
Među drugim nominovanima za 43. dodelu nagrada su filmovi „Jumping the Brook“ (Preskoči metlu), „Pariah“ (Parija), „The First Grader“ (Prvak) i „Pljačka s vrha“ sa Edijem Marfijem u glavnoj ulozi koji je nominovan i u kategoriji najbolji glumac zajedno sa Lorensom Fišburnom i Vinom Dizelom.
Nagrade „NAACP Imidž“ slave dostignuća obojenih ljudi na televiziji, u muzici, književnosti i filmu ali i pojedince ili grupe koji svojih potezima promovišu socijalu pravdu.
Kada je reč o televiziji, nominovane su komedije „Modern Family“ (Moderna porodica) „Reed Between the Lines“ (Čitaj između redova), „Love That Girl!“ (Obožavam tu devojku), „The Game“ (Igra), and „Tyler Perry“s House of Payne“.
U kategodiji drame tu su „Boardwalk Empire,“ „Uvod u anatomiju“, „Red i zakon: Odeljenje za spedijalne žrtve“, „Dobra žena“ i „Treme.“
Bijonse je pokupila četiri nominacije u muzičkim kategorijama, a Meri Džej Blajdž tri.
Hari Belafonte nominovan je za svoju autobiografiju, zajedno sa bivšom američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs.
Dodela nagrada održaće se 17. februara.

Povezana vest:  Ciklus filmskih predavanja: "Vampirice na filmu - evolucija jednog mita"