oskar_statue_1

Kako se prave statue „Oskara“

 

Zlatna statua Oskara, koja se dodeljuje od 1929, godine proizvodi se u fabrici “R.S. Ovens“ od 1982. godine, a trenutno je u proizvodnji broj 3.621.

-Broj 3.621 biće prvi broj za novu seriju Oskara koje pravimo. To znači da je bilo 3.620 statua koje su proizvedene – objasnio je predsednik “R.S Ovens kompanije“, Skot Sigel.

Ručno rađene figurine predstavljaju čoveka koji drži mač i stoji na filmskoj traci. One su napravljene od rastopljene kombinacije različitih metala i teže oko 3,8 kilograma, a detaljan proces izrade traje oko 10 dana, piše AFP.

Povezana vest:  Nagrade Sandens festivala

-Prvo počinjemo sa ručnim livenjem, pa ručnim sipanjem. Sledeći korak je rezanje, pa brušenje sve dok se ne dođe do savršenosti. Nakon toga dolazi poliranje da bi se dobio pravi sjaj i da bi se otklonile nesavršenosti – objasnio je menadžer fabrike, Horhe Marokin.

Naredna faza je ručno uranjanje statue u bakarni kalup, pa u nikl, srebro i na kraju u 24-karatno zlato. Baza statue se pravi posebno i specijano je prevučena crnim niklom. akon što bude detaljno pregledana statua se spaja sa bazom i onda se pakuje u kutije, a pri tom procesu se koriste bele rukavice.

Povezana vest:  Roberta Patinsona fanovi teše šaljući mu poklone i cveće

-To je posebna nagrada. Pre svega, tako malo ih je napravljeno, oko 50 statua se uruči godišnje, tako da mislim da je sama po sebi važna, jer je Akademija za film zadržala ekskluzivnost ove nagrade – kaže Sigel.

Nakon objave nominacija nagrade se pakuju i šalju tamo gde će biti dodeljene, a pre nego što ih primalac odnese kući na svakoj se ugravira njegovo ime. Nominacije za 84. Oskara biće objavljene sutra, a ceremonija uručenja nagrada će biti održana 26. februara.

Povezana vest:  Lili Kolins i Zak Efron zajedno slavili Dan zaljubljenih