Stručnjak za bombe tvrdi da je The Hurt Locker film o njemu 

The Hurt LockerAmerički vojni stručnjak za uklanjanje mina tužio je autore filma „The Hurt Locker“ za koje tvrdi da su njegov lik iskoristili za glavni lik. 
Narednik Džefri Sarver (Jeffrey) navodi da je scenarista Mark Boul (Boal) 2004. proveo sa njegovim trolačlanim timom više od 30 dana u Iraku, da je on smislio izraz „The Hurt Locker“ i da je lik Vila Džejmsa (Will James) kojeg igra Džeremi Rener (Jeremy Renner) nominovan za Oskara, zasnovan na njemu. 
Sarverov advokat je izjavio da je napomena da su „svi likovi u filmu izmišljeni i da je film plod mašte, čista izmišljotina“. 
Distributer Summit Entertainmen) izdao je saopštenje u kojem piše da se nada „brzom rešenju u vezi sa tvrdnjama narednika Sarvera“. 
Advokat je rekao i da je tužbu protiv Boula, rediteljke Ketrin Bigelou (Kathryn Bigelow) i drugih, podneo pošto je završeno glasanje za Oskare. 
Nagrade američke filmske akademije biće dodeljene 7. marta, a „The Hurt Locker“ je nominovan u devet kategorija, između ostalog za najbolji film i režiju. 
Sarverov advokat je dodao da je pohlepa razlog zašto njegovom klijentu nije dozvoljeno učešće u kreiranju filma i što mu nije odato priznanje da je bio inspiracije za glavni lik. 
-Sada mu duguju gomilu para i priznanje – zaključio je advokat. 

Povezana vest:  Džeksonov "Thriller" kao dugometražni 3D film