berlinale1

Otvoren 62. međunarodni filmski festival u Berlinu
 
Projekcijom istorijske drama „Doviđenja, kraljice“ Francuza Benoa Žakoa večeras je otvoren 62. međunarodni filmski festival u Berlinu.
Žakoov film, snimljen po romanu Šantal Tomas, govori o kraljici Mariji Antoaneti u prvim danima Francuske revolucije 1789, iz ugla posluge u Versaju.
Za nagradu Zlatni medved ove godine nadmetaće se 18 filmova, uključujući ostvarenja „Jayne Mansfield’s Car“ sa Bilijem Bobom Torntonom, koji je i reditelj, Robertom Divalom i Kevinom Bejkonom, i „Caesar Must Die“ braće Paola i Vitorija Tavijani.
Rediteljski debi Andželine Džoli „U zemlji krvi i meda“ biće na Berlinalu prikazan van takmičarske selekcije.
Na festivalskom programu je i igrano-dokumentarni film „U redu za smrt“ o američkim osuđenicima na smrt u režiji Nemca Vernera Hercoga.
Prošle godine Zlatnog medveda dobio je iranski režiser Asgar Farhadi za film „Razvod: Nader i Simin“, koji je doneo i Srebrnog medveda glavnim glumcima.
Farhadi je ove godine u berlinskom žiriju, kojim predsedava britanski reditelj Majk Li.
Američka glumica Meril Strip dobiće počasnog Zlatnog medveda za životno delo, a njen novi film „Gvozdena ledi“ biće prikazan van takmičarske selekcije.
Na programu paralelnih selekcija je veći broj dokumentaraca o „arapskom proleću“ i katastrofi u japanskoj nukelarnoj centrali Fukušima.
Festival u Berlinu trajaće do 19. februara.

 

Povezana vest:  Jedinstveni filmovi koji slave život - Objavljen program 9. Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom – Bosifesta