Lokalni vampir 1

Film Branka Baletića „Lokalni vampir“ na 40. FEST-u
 
Nakon 24 godine produciranja, pisanja scenarija i bavljenja TV režijom, uvaženi crnogorski autor Branko Baletić konačno se vraća u vode filmske režije ostvarenjem „Lokalni vampir“ čiju ćemo premijeru gledati na 40. FEST-u.
Film „Lokalni vampir“ koji u sebi sadrži elemente akcije, erotike i horora, u suštini je komedija i  bavi se mentalitetom junaka u trenutku kada ih tranzicija zatiče nespremne. Zaplet filma zapoćinje kada majka lažno prijavljuje sinovljevu smrt kako bi ga spasla kockarskih dugova. Sin se krije i noću izlazi kao vampir u nameri da se sveti protivnicima, udvaračima svoje „udovice“ i svoje majke.
Po rečima autora, film se bavi „mentalnom tranzicijom“ našeg vremena:
– Baš kada je krenula ta „mentalna tranzicija“ došlo je do globalne krize – to je sjajan razlog da se promjene zaustave. Zbog toga sam i odabrao malu zatvorenu sredinu i ljude koji žive u raju, a da toga nisu ni svjesni, kao ni promjena u velikom svijetu. Kada ustaljeni red stvari iznenada poremeti pojava vampira, poČinju promjene u njima samima.
Reditelj Branko Baletić je odrastao, studirao i režirao u Beogradu. Publici je poznat po filmovima „Uvek spremne žene“ (1987), „Balkan ekspres“ (1983) i „Sok od šljiva“ (1981). Režirao je i prvu epizodu kultne serije „Otvorena vrata“ (1995). Baletić je od 1986. do 1990. bio generalni direktor Avala filma u Beogradu, predavao je filmsku režiju u Beogradu i Cetinju, bio kolumnista nedeljnika Vreme. Trenutno živi u Podgorici gde obavlja dužnost direktora Crnogorske kinoteke.
Premijera filma „Lokalni vampir“ kojoj će prisustvovati reditelj Branko Baletić, kao i tri vodeće glumice filma Kristina Stevović, Gordana Gadžić i Ivana Mrvaljević, biće održana u Domu omladine 26. februara od 20h. Film će reprizno biti prikazan u Dvorani kulturnog centra 27. februara od 13h.

 

Povezana vest:  Čudesna panorama [Wonder Wheel] u bioskopima od 25. januara