Francuski-Vikend-Zlocini-Plakat

Vikend francuskog filma: „Zločini i misterije“ od 17. do 19. februara u Domu omladine
 
Drugačiji pogled na jedan od najpopularnijih filmskih žanrova – filmske krimiće francuske produkcije. Od klasičnih ostvarenja, priznatih remek dela, pa do najnovije produkcije. Velika rediteljska i glumačka imena kao što su Bernar Tavernije ili Izabel Iper, pa do novih zvezda velikog ekrana kao što su Gijom Kane ili Elizabet Devo.
U saradnji sa Francuskim institutom. Cena ulaznice: 100 din.
 
Petak, 17. februar u  20:00
 
Film: Nemoj nikome reći (Ne le dis à personne)
Režija: Gijom Kane (Francuska, 2006, 2h05)
Igraju: Gijom Kane, Fransoa Klize, Mari-Žoze Kroz, Andre Disolije
Film koji je od strane svetske kritike proglašen za jedan od najboljih krimića poslednjih godina – u svetskim okvirima. Složene misterije, neočekivani preokreti, živopisni likovi…  Aleksova žena Margo žrtva je serijskog ubice. Osam godina kasnije, Aleks koji još uvek nije preboleo taj gubitak  dobija anonimni e-mail u kome se nalazi nedavno snimljena fotografija njegove žene…
 
Subota, 18. februar
U 18:00
Film: Čišćenje (Coup de torchon)
Režija: Bertran Tavernije (Francuska, 1981, 2h08)
Igraju: Filip Noare, Izabel Iper, Žan-Pjer Marijel
Remek delo slavnog reditelja sa velikim zvezdama nastalo po romanu klasika američkog trilera Džim Tompsona. Godina je 1938, francuska kolonija Zapadna Afrika. Lisjen Kordije jedini je policajac u gradiću. Prezren od svih zbog kukavičluka česta je meta izrugivanja … Nakon izvesnog vremena, pretvara se u neumoljivog ubicu koji se oslobađa onih koji mu se podsmevaju.
 
U 20:00
Film: Saučesnici (Complices)
Režija: Frederik Mermud (Francuska, 2010, 1h33)
Igraju: Žilber Melki, Emanuel Devos, Nina Meris
Mnogo hvaljen mračni triler iz najnovije produkcije. Vensan i Rebeka su se zavoleli već na prvi pogled razmenjen u jednom sajber-kafeu. Sa nepunih 18 godina, gledaju na život potpuno bezbrižno. Dva meseca kasnije, Vensanov leš pronađen je u reci Roni, dok je Izabel nestala. Dvoje policajca kreću u potragu i otkrivaju zastrašujuće činjenice o naizgled običnim tinejdžerima…
 
Nedelja, 19. februar
U 18:00
Film: Saučesnici (Complices)
Režija: Frederik Mermud (Francuska, 2010, 1h33)
Igraju: Žilber Melki, Emanuel Devos, Nina Meris
 
U 20:00
Film: Časovničar iz Sent-Pola (L’horloger de Saint-Paul)
Režija: Bertran Tavernije (Francuska, 1974, 1h45)
Igraju: Filip Noare, Žan Rošfor, Žak Deni
Nastao po Simenonovom romanu film je jedan od najboljih primera francuske škole krimića i imao je veliki uticaj na mlađe naraštaje reditelja. Mišel Dekomb je miroljubivi časovničar koji živi u lionskom kvartu Sent-Pol. Jednog jutra, dva policajca se pojavljuju na pragu njegove radionice i postavljaju mu pitanja o njegovom sinu ….

 

Povezana vest:  Niki Rid: Ustajala sam u zoru kako bih se doterala za školu