cezar_mora_umreti

Dobitnik „Zlatnog medveda“ u distribuciji „Megakoma“

 

Beogradski distributer „Megakom film“ (MCF) otkupio je prava za prikazivanje filma „Cezar mora da umre“ i još dva nagrađena ostvarenja 62. Berlinala. Pobednik upravo završenog festivala u Berlinu, dobitnik „Zlatnog medveda“ je italijasnki film „Cezar mora da umre“ (Cesare deve morire) reditelja Paola i Vitoria Tavijanija.

Film se dešava u zatvoru pored Rima, gde zatvorenici spremaju Šekspirovu dramu „Julije Cezar“. Ostvarenje veterana braće Tavijani ispituje porozne granice između umetnosti i života. „MCF“ je otkupio prava i na distribuciju filma „Tabu“ portugalskog reditelja Migela Gomeza, dobio je priznanje kritičara Fipresci, kao i nagradu „Alfred Bauer“ koja nosi ime osnivača Berlinskog filmskog festivala i dodeljuje se ostvarenju izuzetne inovativnosti.

Povezana vest:  Džulija Roberts se ugojila snimajući Jedi, moli, voli

„Tabu“ je crno-belo, nekonvencionalno ostvarenje čija se priča proteže od modernog Lisabona do neimenovane bivše portugalske kolonije. Za domaću publiku „MCF“ je kupio i film „Sestra“ (L“enfant d“en haut) švajcarske rediteljke Ursule Mejer, priču o dve sestre koje se na marginama društva bore za opstanak.

Predsednik ovogodišnjeg žirija festivala, britanski reditelj Majk Li zatražio je da se uvede Specijalno priznanje „Srebrni medved“ kako bi njime bio nagrađen film „Sestra“, koji je bio u konkurenciji za „Zlatnog medveda“.

Povezana vest:  POSTANI DEO SLOBODNE ZONE!