artist-poster 

Francuski film „Artist“ dobio šest Cezara
 
Francuski crno-beli nemi film Mišela Azanavisijusa „Artist“ trijumfovao je u Parizu na svečanoj dodeli filmskih priznanja, osvojivši čak šest glavnih nagrada, prenosi AFP.
Najnovije ostvarenje francuske kinematografije koje će videti i publika jubilarnog 40.Festa u Beogradu u dodatnom programu „Fest na bis“, već ovenčan brojnim priznanjima, osvojio je kod kuće šest „Cezara“ – za najbolje ostvarenje, najbolju režiju, najbolju glumicu, najbolju originalnu muziku, najbolju fotografiju i scenografiju.
Crno-beli film posvećen holivudskom nemom filmu između dva svetska rata nagrađen je sa pet „Zlatnih globusa“ u Kanu, dobio je sedam nagrada BAFTA-e, za Oskara je nominovan u deset kategorija.
Na svečanoj dodeli filmskih priznanja sinoć u Parizu nagradu „Cezar“, francuskog Oskara za nabolju mušku ulogu dobio je glumac Omar Si za ulogu u filmu „Intoućables“ (Nedodirljivi), velikom bioskopskom hitu u francuskim bioskopima protekle sezone.
Španska glumica Karmen Maura nagrađena je za najbolju sporednu žensku ulogu za film „Les femmes du 6 etage“ (Žene sa šestog sprata), a za najbolju sporednu mušku ulogu Mišel Blan za „Exercice d’Etat“.
Iranski film „Razvod“ dobio je Cezara za najbolji strani film u protekloj godini, a počasni Cezar dodeljen je glumici Kejt Vinslet.

 

Povezana vest:  Nova nagrada za Helen Miren