the-artist-movie-image-jean-dujardin-missi-pyle-01 

Filmu „Glumac“ četiri nagrade „Spirit“
 
Francuski crno-beli nemi film „Glumac“ (The Artist) Mišela Azanavisijusa (Mišel Hazanavicius) dobio je američku nagradu „Spirit“ za najbolji nezavisni film, koja se tradicionalno dodeljuju veče pre ceremonije dodele Oskara, preneli su danas strani mediji.
„Glumac“ je osvojio još tri „Spirit“ nagrade: za režiju (Azanavisijus), najboljeg glumca (Žan Dižarden) i fotografiju (Guillaume Sćiffman).
Najnovije ostvarenje francuske kinematografije važi za favorita večerašnje dodele Oskara sa 10 nominacija, jednom manje od vodećeg filma „Igo“ (Hugo) Martina Skorsezea.
„Glumac“, posvećen holivudskom nemom filmu između dva svetska rata, pre dva dana trijumfovalo je u Parizu osvojivši čak šest nagrada Cezar, a beogradska publika će imati priliku da ga pogleda u okviru 40. Festa, koji je u toku.
U kategoriji najbolja glumica nagrađena je Mišel Vilijams (Mićelle Williams) za ulogu Merlin Monro u ostvarenju „Moja nedelja sa Merlin“ (My Week with Marilyn).
Spirit nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu pripala je veteranu Kristoferu Plameru (Christopher Plummer) za tumačenje starijeg udovca koji otkriva da je homoseksualac u filmu „Početnici“ (Beginners), dok je Šejlen Vudli (Shailene Woodley) za ulogu problematične tinejdžeke u ostvarenju „Potomci“ (The Descendants) dodeljena nagrada za žensku epizodnu ulogu.
Reditelj filma „Potomci“ Aleksandar Pejn (Alexander Payne) i njegovi saradnici Net Fakson (Nat Faxon) i Džim Raš (Jim Rash) dobili su nagradu za najbolji scenario, ostvarenje „Razvod“ iranskog reditelja Ašgara Farhadija proglašeno je najboljim stranim filmom, a film „The Interrupters“ najboljim dokumentarcem.

 

Povezana vest:  Stalone u akcionom filmu po stripu Bullet to the Head