Bogdanovic_pecat

Piteru Bogdanoviču uručen ,,Zlatni pečat“
 
Sinoć je u Muzeju Jugoslovenske Kinoteke svečano uručen ,,Zlatni pečat“  reditelju srpskog porekla Piteru Bogdanoviču, gostu ovogodišnjeg jubularnog 40. FEST-a. Nagradu je uručio direktor kinoteke  Radoslav Zelenović u prisustvu selektora FEST-a Ivana Karla i umetničkog direktora Borislava Anđelića.
Saradnja Jugoslovenske Kinoteke i FEST-a traje koliko i sam festival. U arhivu Kinoteke se čuva blizu 4000 kopija filmova koji su za 40 godina prikazani na ovoj značajnoj manifestaciji. Još je važnija saradnja kojom Kinoteka dodeljuje ,,Zlatni pečat“ uvaženim gostima kao najveće priznanje koje je ustanovljeno 1995. godine povodom stogodišnjice filma u svetu i kod nas. U sali Kinoteke koja je restaurirana 1991. godine bili su mnogi  zanimljivi ljudi, koji su na najbolji način obeležili 100 godina filma za nama. Podeljeno je 25 ,,Zlatni pečata“ i neki od dosadašnjih  dobitnika su Jirži Mencl, Emir  Kusturica, Liv  Ulman, Nikita Mihalkov, Ken Rasel , Tomislav Pinter, Ana Karina,  Šarl Aznavur, Vim Venders, Rejf Fajns, Teo Angelopulos, Đuzepe de Santis, Peter Bačo i mnogi drugi.
,,Zaista sam dirnut što primam ovu nagradu u rodnoj zemlji mog oca  i primam je u njegovu čast. Takođe primam je i u čast reditelja koji su mi pomogli na mom putu i od kojih sam puno naučio kao što su Orson Vels i Alfred Hitčkok. Zahvalan sam vam na gostoprimstvu ,“ izjavio je Bogdanovič povodom uručenja, a na pitanje koji film mu je omiljen iz 1939. – godine njegovog rođenja, odlučio se za ,, Samo anđeli imaju krila“ Hauarda Hoksa i ,, Ljubavna afera“ Lea Mek Kerija.

 

Povezana vest:  PUCNJI U MARSEJU u DKC-u - projekcija i razgovor s autorom 16. oktobra