FEST-s

Filmove 40. Festa gledalo oko 120.000 ljudi
 
Filmove na 40. Festu gledalo je, kako se procenjuje, oko 120.000 ljudi, istakao je danas direktor Direkcije Festa Miloš Paramentić.
Glavni program festivala završava se večeras, a sutra će kao „Fest na bis“ biti održane dve projekcije filma „Glumac“.
Paramentić je izrazio zadovoljstvo što je konačno preskočena i granica od 100.000 prodatih karata.
-Računamo sa onim što će biti još danas i sutra da ćemo imati 102.000 kupljenih ulaznica – precizirao je on na konferenciji za novinare u Centru „Sava“, dodajući da je dosta karata podeljeno za protokol i humanitarnim organizacijama.
Paramentić je ocenio da je sa 40. Festom zaokružen jedan period koji je obeležen pozitivnim stvarima i naveo masovnu gledanost, solidnu organizaciju i sjajnu medijsku pokrivenost.
Umetnički direktor Festa Borislav Anđelić primetio je da je program pravljen u okviru postojećih mogućnosti, sa ciljem da se vrati publika. „Mislim da smo u tom delu uspeli. Odziv publike je radost za sve nas“, rekao je on.
Što se tiče koncepta, dodao je Anđelić, zadržana je postojeća matrica, koja se može kritikovati ali je i dalje najfunkcionalnija, naročito imajući u vidu da se u svetu godišnje održava čak 1.500 festivala.
-Mi smo napravili balans između glavnih svetskih tokova i nezavisne produkcije ’ kazao je on pominjući najaktuelnije hitove, filmove nagrađene na važnim festivalima i ostvarenja manjih nacionalnih kinematografija.
Anđelić je ocenio da je „Fest i dalje jedan od najznačajnijih u regionu, a po potencijalu publike i objektivno najjači“
Selektor Ivan Karl primetio je da je „40. Fest dobio izbore“ zahvaljujući plebiscitarnoj podršci.
-To je i najveća tradicija Festa – broj filmova i broj ljudi koji ga prate. I ovo izdanje potvrdilo je da je njegov prvobitni profil “festival festivala“ najbolja formula – rekao je on.
Od 24. marta prikazana su 72 premijerna filma u Centru „Sava“, Domu omladine i Dvorani kulturnog centra. Priređene su i tri retrospektive ostvarenja počasnih gostiju – reditelja Pitera Bogdanoviča i Jiržija Mencla i producenta Menahema Golana.
Karl je podsetio da je jubilej obeležen objavljivanjem monografije „Sanjati otvorenih očiju 1971-2011“, uz dve izložbe fotografija i plakata iz istorije Festa u Centra „Sava“ i Domu omladine.

 

Povezana vest:  Osvojite karte za premijeru filma Svet iz doba jure