Frankofonija-2012-Plakat-zajednicki 

Festival frankofonog filma od 8. do 11. marta u Domu omladine
 
Sa programom koji promoviše kulturnu raznolikost, festival frankofonog filma je postao nezaobilazni događaj u mesecu martu.
Podržan i ovaj put od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, festival se održava ove godine u dve sale, u Domu omladine Beograda i u bioskopu Fontana koji se ponovo otvara za ovu priliku.
Dan frankofonije, 20. mart, slavi se celog meseca marta kada se posebno angažuju članovi zajednice okupljene u okviru Međunarodne organizacije frankofonije koja broji 200 miliona osoba koje govore francuski, odnosno 56 država stalnih članica i 19 članica posmatrača, a među njima je i Srbija od 2006. godine.
Frankofonija se zalaže za veće prisustvo francuskog jezika kao sredstva za komunikaciju i kulturnu razmenu i, samim tim, za francuski kao jezik međunarodne komunikacije, obrazovanja i podrške novijem intelektualnom, naučnom i kulturnom razvoju. Frankofonija se takođe zalaže za višejezičnost u simbiozi sa drugim velikim jezičkim zajednicama u svetu, kao i za priznavanje kulturne raznolikosti i za dijalog među kulturama.
Organizacija: Francuski institut, bioskop Fontana i Dom omladine Beograda u saradnji sa Ministrstvom kulture Republike Srbije, TV5Monde, ambasadama Kanade, Belgije, Švajcarske, Egipta i Tunisa. Cena ulaznice 150 dinara.

 

Povezana vest:  Objavljen prvi trejler najnovijeg Marvelovog filma "Šeng-Či i legenda o deset prstenova"