poslednji_i_prvi_PRII_(4)

Poslednje pripreme za snimanje filma Poslednji i prvi

Najavljuje završetak priprema za početak snimanja filma ,,POSLEDNJI I PRVI “ u režiji Predraga Stojića.

Po scenariju Marka Krstića, a u režiji Predraga Stojića, mladi producentski tim okupio se oko ideje filmskog projekta ,,Poslednji i prvi’’ najavljući završetak priprema za snimanje filma.

U toku jučerašnjeg popodneva završene su pripreme na NAVAK-u, Nacionalnoj vozačkoj akademiji. Protagonisti filma Nikola Đuričko, Vuk Jovanović i Danijel Petkovski imali su priliku da sa trenerima Akademije  usavrše svoja vozačka znanja. Sve vreme probe su se odigravale pod budnim oko reditelja Stojića, koji je hrabro posmatrao vožnju sa zadnjeg sedišta vozila.

S obzirom da je film u ritmičkom i montažnom sklopu okrenut američkom filmu, svaku od rizičnih scena neophodno je kvalitetno pripremiti, kako bi se izbegla mogućnost nepredviđenih situacija na setu. Reditelj i glumci nisu želeli kaskadere u rizičnim scenama, tako da je psihofizička pripremljenost veoma važna za snimanje.

Povezana vest:  Kristen i Rob planiraju otkačeno venčanje

,Pomoć trenera sa NAVAK-a je od neprocenjive važnosti’’, izjavio je Stojić.

U glavnoj ulozi filma bioskopska publika će moći da uživa gledajući Nikolu Đurička, pored koga igraju Ljubomir Bandović, Danijel Petkovski, Milan Čučilović, Marko Baćović, Zlata Numanagić, gde debituju Vuk Jovanović i Mina Manojlović i mnogi drugi. U epizodnim ulogama publiku će iznenaditi pojavljivanje naših eminentnih glumaca Milorada Mandića Mande i Nikole Koja.

SINOPSIS

Dugometražni igrani film Poslednji i prvi je akciona drama smeštena u milje surove realnost beogradskih ulica na kojima vlada tajanstveni kodeks „srpskog ruleta“. Ova priča, kroz intrigantnu priču neraskidive povezanosti dva brata koja i dalje opstaje u nestabilnom modernom svetu, prikazuje simboličnu sliku našeg vremena u kojoj je svaka ideja o normalnom životu dovedena do apsurda.

Mihajlo Lubarda, anesteziolog, žrtvujući sve, stavlja na kocku svoj život kako bi zaštitio svog mlađeg brata Petra, srpskog Džejmsa Dina, koji pokušava da pobegne od posledica pogrešnih izbora iz prošlosti.

Povezana vest:  Svečano zatvoren 30. Festival evropskog filma Palić

Poslednji i prvi je priča o večitoj borbi sa vetranjačama, odrastanju i savremeni komentar biblijskog motiva o Kainu i Avelju u kojoj je Aveljeva žrtva iskupila Kaina.  Postavljajući pitanje: Ima li ljubavi i posle svega?

Biografija reditelja Predraga Stojića

Predrag Stojić (1983), dipl. filmski reditelj pri Fakultetu Dramskih Umetnosti u Beogradu. Takođe je diplomirao i Istoriju Antičke umetnosti na Filozofskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu. Kratkometražni film Point of View (2003), na kome je radio kao pomoćnik reditelja, dobio je Glavnu nagradu na Festivalu Studentskog Filma 2003.god. Autor je kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova: Poklon (2000), Trenutak istine (2001), Bežanje (2002), I to je nešto (2003), Breme (2004), Tama (2005), Sa druge strane (2008), Fatum (2009). Godine 2008. odabran da se priključi grupi najtalentovanijih mladih evropskih reditelja i bude počasni gost –Cannes cinephiles (Dete Kana) 61.-og Kanskog Filmskog Festivala.

Povezana vest:  Ron Hauard želi Viga Mortensena u Mračnoj kuli

Biografija scenariste Marka Krstića

Marko Krstić (1979), diplomirao je na katedri za Opštu književnost  I  teoriju književnosti Filoškog fakulteta u Beogradu. Pisac, scenarista.  Debitantski roman Viktorija (2011) je ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu. ). Scenarista dva kratkometražna Sami (2008) i Ispod kože (2010). Dugo godina pisao književnu kritiku za Danas i Politikin „Kulturni dodatak“. Objavljivao u Književnom magazinu, Književnosti, Savremenoj srpskoj prozi, Priča… Jedan od osnivača i član grupe pisaca, novog talasa srpske proze,  P–70 (Proza na putu) sa Vladimirom Kecmanovićem, Slobodanom Vladušićem, Dejanom Stojiljkovićem i Nikolom Malovićem. Jedan od autora knjige Novi kadrovi  ̶ skrajnute vrednosti srpskog filma (o filmovima Miće Popovića).