cc_dan_07_2010_36 

Konkurs festivala Cinema City: Up to 10.000 bucks – Young Talent’s Competition
 
Festival Cinema City, koji se održava od 16. do 23. juna 2012. u Novom Sadu, u četvrtak 15. marta zvanično otvara konkurs za selekciju „Up to 10 000 bucks“.  Selekcija je takmičarska, a predstaviće filmove snimljene budžetom manjim od 10.000 dolara i autore koji su bili dovoljno hrabri i kreativni da svoju ideju sprovedu u film sa malo novca.  Konkurs će biti otvoren do 5. aprila, a svi koji žele da se prijave mogu to da učine putem formulara na sajtu festivala www.cinemacity.org/upto10000/. Festival Cinema City u okviru selekcije „Up to 10.000 bucks – Young Talent’s Competition“ tradicionalno će dodeliti novčanu nagradu za najbolji film, a ove godine zahvaljujući IPA prekograničnom programu saradnje Mađarska – Srbija sufinansiranom od strane EU, dodeliće se i dve dodatne nagrade  – za najbolji mađarski film i nagrada za najbolji srpski film sa ciljem podsticanja kreativnog rada i saradnje mladih filmskih autora u pograničnoj oblasti. Ideja je pokazati da ne postoje materijalne, geografske niti granice bilo koje druge vrste u kreativnom procesu stvaranja filma.
Selekcija „Up to 10 000 bucks – Young Talent’s Competition“ predstavlja jednu od najatraktivnijih selekcija festivala Cinema City koja uz brojnu publiku, svake godine otkriva nove talente i pruža im šansu za afirmisanje u filmskoj umetnosti. Autori izabranih filmova iz celog sveta biće gosti festivala, i imaće priliku da se upoznaju i edukuju kroz učešće u brojnim radionicama kao i na  master-klasovima eminentnih filmskih autora. Selektor programa je Nikola Ležajić, reditelj filma „Tilva Roš“, koji je na prošlogodišnjem Cinema City festivalu osvojio Grand Prix za najbolji domaći film. Filmovi koji se prijavljuju za konkurs potrebno je da nisu snimljeni pre 2010. godine, a sve vrste i žanrovi filmova – kratki, dokumentarni, animirani, igrani, su dobrodošli.
„Up to 10 000 bucks“ selekcija predstavila je autore i filmove iz Srbije, Japana, Grčke, Izraela, Libana, Nemačke, Amerike, Novog Zelanda, Gruzije i mnogih drugih. Nagradu IBIS za najbolji film prošle godine osvojila je Irena Škorić za film  „9. ožujak“ i time po tradiciji festivala postala član žirija za 2012.

 

Povezana vest:  Procureo trailer iz Pomrčenja