Perpetuum3

Nemački film Tiha reka osvojio Grand Prix XIII FSF-a
 
Trinaesti FESTIVAL STUDENTSKOG FILMA, koji održan je u partnerstvu sa Kancelarijom za mlade Opštine Stari grad od 15. do 18. marta 2012. Godine. Trinaesti FSF  publici je doneo priču o putovanjima. Na koji način pomoću filma putuje publika ili njegovi stvaraoci? Da li je to način da se pređu granice i uspostavi dijalog među različitim jezicima, kulturama i   ljudima?
Glavni program obuhvatio je projekcije filmova studenata sa prestižnih evropskih i svetskih akademija, kao i filmove studenata fakulteta u Beogradu koji školuju filmske stvaraoce. Selekcioni tim festivala je između 200 pristiglih filmova odabrao 40 filmova koje je publika imala prilike da pogleda u Muzeju jugoslovenske kinoteke. Za Grand Prix takmičilo se 40 filmova iz 15 zemalja (Francuske, Izraela, Nemačke, Kanade, Slovačke, Španije, Argentine, Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Poljske, Švajcarske, Češke, Danske i Srbije).
U žiriju ovogodišnjeg festivala bili su: izvršni direktor Studija B Jugoslav Pantelić, reditelj Vladimir Tagić i Dinko Tucaković, reditelj i uravnik Muzeja jugoslovenske kinoteke.
Grand Prix osvojio je nemački film Tiha reka, reditelja Anca Miruna Nazarescu. Nagradu Najbolji srpski film poneo je Marko Đorđević, sa filmom Na drugoj obali. Za najbolji dokumentarni film proglašen je izraelski film Love Davka u režiji Rona Soffer. Najbolji animirani film je nemački film Perpetuum Caroline Reucker, dok je nagradu za najbolju fotografiju dobila nemačko-hrvatska produkcija, film Korana u režiji Michael Schranner-a.
Edukativni program održao se u saradnji sa Kancelarijom za mlade Opštine Novi Beograd i obuhvatio je radionicu Budućnost filma. Radionicu su držali filmski reditelji Nikola Ležaić i Nikola Ljuca.
Prateći programi će se održao se u prostorijama Ustanove kulture „Parobrod“, a među njima se posebno istakla izložba pod nazivom „Filmografija – jedna scena, rečito putovanje“ .
U okviru programskog segmenta pod nazivom „Studentski film – putovanje kroz vreme“, prikazani su prvi filmovi danas poznatih reditelja domaće kinematografije.
Jedan deo pratećeg programa Festivala bio je posvećen izložbi nakita napravljenog od filmske trake. U okviru ove izložbe svoj rad predstavila je mlada umetnica Dragana Romić , koja već nekoliko godina uspešno samostalno proizvodi minđuše i ogrlice u kojima se kriju razne filmske priče. Drugog dana festivala, povodom otvaranja izložbe nastupio je bend „Tough guy of America“.
FSF se održao u partnerstvu sa Kancelarijom za mlade Opštine Stari grad i uz podršku Kancelarije za mlade Opštine Novi Beograd, Ustanove kulture Parobrod i Ministarstva kulture.

 

Povezana vest:  Cinears dovodi filmovi sa festivala u Kanu