The Hurt Locker i Avatar favoriti za Oskare 

avatar_movieUoči večerašnje dodele Oskara, „The Hurt Locker“ i „Avatar“ izdvojili su se kao favoriti za nagradu za najbolji film, ali nekoliko faktora utiče na neizvesnost oko izbora američke filmske akademije. 
Ove godine broj nominovanih ostvarenja u kategoriji najbolji film povećan je sa ranijih pet na deset, pa su se jedan kraj drugog našli visokobudžetni naučnofantastični film i niskobudžetna ratna drama, oba sa po devet nominacija. 
Promenjen je i način glasanja za najbolji film pa se više ne zaokružuje samo jedan, već članovi akademije nominovane rangiraju od jedan do 10. 
Dok „The Hurt Locker“ i „Avatar“ važe za favorite, jedan poznavalac prilika je primetio da su „mnogi zaboravili da je u trci još osam filmova“ te da bi moglo biti iznenađenja. 
„Avatar“ je dobio Zlatni globus u kategoriji drame, što je ranije važilo za pokazatelj za Oskara, ali to je bilo pre skoro dva meseca a što-šta se dogodilo u međuvremenu. 
„The Hurt Locker“ je u međuvremenu osvojio niz nagrada esnafskih udruženja, uključujući udruženja režisera, scenarista i producenata, a dobio je nagradu Britanske filmske akademije za najbolji film. 
Glumačke nagrade se čine predvidive: očekuje se da Oskare za glavne uloge dobiju Sandra Bulok (Bullock) za „The Blind Side“ i Džef Bridžiz (Jeff Bridges) za „Crazy Haert“. 
Isto važi i za epizodne role za koje su favoriti Mo’nik (Mo’Nique) za „Precious“ i Kristorfer Valc (Christopher Walz) za „Prokletnike“. 
Dodela Oskara, 82. po redu, je večeras u Kodak taetru u Holivudu, a ljubitelji filma u Evropi televizijski prenos moći će da gledaju od 02 sata u ponedeljak ujutru. 

Povezana vest:  Nominacije američkog Udruženja filmskih glumaca