James_Cameron_2011

Film o Kameronovoj ekspediciji možda krajem godine

 

Američki režiser Džejms Kameron (James Cameron) biće u glavnoj ulozi u svojoj sledećoj filmskoj avanturi, o svom putovanju podmornicom do najdublje tačke na planeti. Kameron je rekao da planira da o svojoj ekspediciji za kanal Nešenel džiografik (National Geographic) napravi televizijski specijal I dokumentarni film u 3D tehnici.

Film bi mogao da bude završen krajem ove ili početkom sledeće godine, rekao je Kameron u telefonskom intervjuu agenciji AP.

Povezana vest:  Predstavnici filmskih festivala apeluju da se ponovo formira korodinaciono telo za festivale

-Celu ekspediciju ćemo snimiti kao 3D film – rekao je Kameron, posle londonske premijere u utorak svog filmskog hita „Titanik“, snimljenog u 3D tehnici.

Kameron se u specijalno konstruisanoj podmornici, nazvanoj „Dipsi čelendžer“ (Deepsea Ćallenger), spustio do dna Marijanske brazde, na dubini od skoro 11 kilometara, kod ostrva Gvam u Tihom okeanu. Put do dna je trajao dva sata, zatim je tri sata proveo istražujući i snimajući okeansko dno pre nego što se za 70 minuta vratio na površinu. Dokumentarac će uključiti i rekonstruisane scene prvog spuštanja do dna Marijanske brazde, koje su 1960. godine izveli poručnik američke vojske Don Volš i švajskarski okeanograf Žak Pikar.

Povezana vest:  Prodaja ulaznica za Fest od 1. februara

Kameron je rekao da je nemoguće utvrditi da li se on spustio dublje od svojih prethodnika, zbog nepreciznih podataka koji su zabeleženi tokom ta dva spuštanja u okeanske dubine.