Posle 20 godina u Holivudu, Oskar za Sandru Bulok 

sandra-bullock-the-blind-side-780364Posle 20 godina u Holivudu i karijere koju su obeležile uloge u akcionim filmovima i romantičnim komedijama, Sandra Bulok (Bullock) dobila je Oskara za najbolju glumicu, za film „The Blind Side“. 
Ta nagrada posebno je značajna imajući u vidu da su za nju, pored ostalih, bile nominovane glumačke veličine Meril Strip (Meryl Streep) i Helen Miren (Mirren). 
Ćerka operske pevačice i profesora pevanja, Sandra Bulok mladost je provela u Evropi, nakon čega se vratila u SAD i najpre posvetila pevačkoj karijeri. 
Prve glumačke uspehe doneli su joj 1990-ih godina akcioni filmovi „Uništitelj“, u kojem je igrala sa Silvesterom Staloneom (Sylvester Stallone) i „Brzina“, u kojem joj je partner bio Kijanu Rivs (Keanu Reeves). 
Potom je veliki trud uložila u komedije, ljubavne priče i romantične komedije, kakve su“Mis Tajni agent“ i „Dok si ti spavao“. 
Jedna od najbolje plaćenih holivudskih glumica potom se okušala i u dramama, a pohvale kritičara donela joj je „Fatalna nesreća“ Pola Hagisa (Paul Haggis), nagrađena Oskarom za najbolji film 2006. 
Komercijalni uspeh postigla je komedijama „Dve nedelje za zaljubljivanje“ i „Sile prirode“, dramama „Slutnja“ i „Kuća na jezeru“ i trilerima „Mreža“ i „Ubistvo po stavkama“. 
Prošla godina bila je izuzetno uspešna za Sandru Bulok, zahvaljujući romantičnoj komediji „Veridba“, u kojoj joj je partner Rajan Rejnolds (Ryan Reynolds) i koja je u svetu zaradila 314 miliona dolara, i filmu „The Blind Side“ koji je u SAD zaradio 247 miliona dolara i doneo joj Oskara. 
U toj drami, koja je prvi film sa ženom u glavnoj ulozi koji je u SAD zaradio više od 200 miliona dolara, Sandra Bulok igra energičnu ženu koja u svoj dom prima mladog crnca i uspeva da od njega načini zvezdu američkog fudbala. 
Uspešna godina usledila je posle dvogodišnje pauze u radu, tokom koje je glumica, koja sebe opisuje kao osobu koja je „hiperaktivna i želi da uvek sve kontroliše“, želela da se odmori od Holivuda. 
-Znam da naporno radim. Ali znam i da to nije obavezno i garancija za dobar film – kazala je u nedavnom intervjuu. 
-Ali, kada se to dogodi, uvek sam veoma iznenađena. Za mene je to uvek neočekivano, pošto uvek očekujem neuspeh. Zato još napornije radim – dodala je. 
Nakon što se obogatila zahvaljujući filmovima „koji nisu uvek bili naročito dobri“, Sandra Bulok (45) posle Oskara može da očekuje platu od više od 20 miliona dolara po filmu. 
Za ulogu u filmu „The Blind Side“, Sandra Bulok je dobila i nagrade američkog Udruženja glumaca i Zlatni globus. 
Američka glumica, koja za 20 godina rada na filmu nikada ranije nije bila nominovana za Oskara, ostaće upisana u istoriju kinematografije kao jedina osoba koja je u samo dva dana proglašena i za najbolju i za najgoru glumicu. 
Ona je, dan uoči dodele nagrada američke filmske akademije, dobila Zlatnu malinu, anti-Oskara, za ulogu u melodrami „Sve o Stivu“.

Povezana vest:  Berlinska publika nagradila Šavove na 69. Filmskom festivalu u Berlinu