Melancholia_1 

“Melanholija” u bioskopima od 12. aprila
 
Nagrađivana drama danskog reditelja Larsa fon Trira prikazivaće se u domaćim bioskopima od 12. aprila.
Ovaj psihološki film katastrofe bavi se odnosom dve sestre i njihovim doživljajem smaka sveta koji bi mogla da izazove misteriozna planeta. Žastin i Majkl proslavljaju venčanje na raskošnoj zabavi u kući njene sestre, dok se planeta „Melanholija“ približava Zemlji.
Glavne uloge u filmu igraju: Kirsten Danst, Šarlota Genzbur, Kifer Saterlend, Aleksandar Skarsgar i Šarlota Rempling. Za ulogu Žastin, Kirsten Danst je dobila priznanje za najbolju glumicu na prošlogodišnjem Kanskom festivalu, dok je na dodeli Evropskih filmskih nagrada „Melanholija“ osvojila nagradu za najbolji film i najbolju fotografiju .
Lars fon Trir je kontroverzni reditelj poznat po ostvarenjima: „Antihrist“, „Dogvil“ i „Ples u tami“. Filmovi koje je snimio tokom školovanja, „Nocturne“ i „Image of Relief“ su dobili nagradu za najbolji film na Minhenskom filmskom festivalu. Kao režiser i idejni tvorac koncepta Dogme 95, koji je skrenuo svetsku pažnju na danski film uopšte, fon Trir je inspirisao mnoge filmske autore. Među mnogobrojnim priznanjima, Lars fon Trir nagrađen je Zlatnom palmom, Gran prijem i Nagradom žirija na Kanskom filmskom festivalu.

 

Povezana vest:  Film "Zajedno" osvojio 2 nagrade na Niškom Festivalu!