imamo papu

“Imamo papu” od 26. aprila u bioskopima
 
Habemus-Papam-plakat„Imamo papu“, novo ostvarenje italijanskog reditelja Nanija Moretija, koji će ove godine predsedavati žirijem na 65. filmskom festivalu u Kanu, prikazivaće se u bioskopima od 26. aprila.
U nesvakidašnjoj priči, Moreti se bavi značajnim događajem u sedištu katoličke crkve i dramom čoveka pred kojim je velika obaveza.
Nakon smrti Pape, Kolegijum kardinala se sastaje kako bi izabrao njegovog naslednika. Izabran je kardinal koji ostavlja utisak osobe nesposobne da podnese teret tolike odgovornosti. Da li je to anksioznost? Ili depresija? Da li on sebe smatra nepodobnim? Vernici čekaju da se novi Papa pojavi na balkonu na trgu Svetog Petra. Svet je na iglama dok Vatikan pokušava da pronađe izlaz iz krize.
Glavne uloge u filmu igraju: Mišel Pikoli, Renato Skarpa i Nani Moreti, koji tumači psihijatra novoizabranog pape.
Ova drama sa elementima komedije bila je nominovana za Zlatnu palmu na prošlogodišnjem Kanskom
filmskom festivalu, a premijerno je pred domaćom publikom prikazana na ovogodišnjem FEST-u.
Đovani (Nani) Moreti, reditelj, scenarista, producent i glumac rođen je 1953. godine u Italiji. Njegove strasti – film, vaterpolo i politika obeležavaju njegov rad i biografiju. Njegov prvi igrani film „Io sono un autarchico“ doneo mu je podjednak uspeh i kod kritike i kod publike, dok je mu je širu popularnost doneo drugi film, „Ecce Bombo“, koji je prikazan je u okviru Kanskog filmskog festivala. Moreti je dobitnik nagrada za režiju na festivalima u Kanu i u Berlinu, i jedan od najvažnijih novih evropskih autora.

 

Povezana vest:  Obogatite svoju kolekciju novim DVD izdanjima Cinearsa