H_MAKEUP_00001_R_hi_res

Hopkins: Ovo je za mene najuzbudljiviji projekat od filma Kad jaganjci utihnu
 
Oskarovac Entoni Hopkins igra ulogu čuvenog reditelja Alfreda Hičkoka, a oskarovka Helen Miren ulogu njegove supruge, Alme, u filmu „Hičkok“ reditelja Saše Džervazija.
Za potrebe filma Hopkins je transfromisan u Hičkoka šminkom za koju je zadužen dobitnik Oskara, Hauard Berger.
O ulozi u filmu „Hičkok“ Entoni Hopkins kaže: „Pošto je Hičkok legendarna i veoma dobro znana ličnost, esencijalno za ovaj film bilo je uraditi što precizniju šminku, i Hauard Berger je uradio sjajan posao. Oduvek sam bio fasciniran Hičkokom. Svoj prvi profesionalni posao dobio sam u pozorištu u Mančesteru 1960. godine i sećam se kako sam išao u bioskop da gledam Psiho. Gledao sam ga jedno nedeljno veče iste te godine i mislim da se nikada u životu nisam toliko uplašio. U tom trenutku, to je bio najbolji film koji sam ikada gledao. Moja omiljena dva filma su baš Psiho i Prozor u dvorište. Ovo je za mene najuzbudljiviji projekat od filma Kad jaganjci utihnu.“
Hauard Berger je nagrađen Oskarom 2006. godine za rad na filmu „Hronike Narnije“, a za isti film nagrađen je te godine i BAFTA nagradom. Poznat je po radu na filmovima „Poslednja ekskurzija“, „Prokletnici“, „Grad greha“, kao i TV seriji „The Walking Dead“ za koju je nagrađen priznanjem EMI. O šminki u filmu „Hičkok“ Berger kaže: „Želim da uradim što manje na licu glumca jer ne želim da se pretvori u masku. Ovo je pre mešavina Hičkok – Hopkins; nije ni Toni, ni Hič, već je spoj koji će publiku navesti da kaže: To je Hičkok!“
Saša Džervazi je za debitantski film „Anvil! The story of Anvil“ 2010. godine osvojio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na dodeli Independent Spirit Awards. Scenario je zasnovan na knjizi „Alfred Hičkok i snimanje Psiha” autora Stivena Rebela. Film finansiraju kompanije „Fox Searchlight Pictures” i „Cold Spring Pictures“, a u svetskim bioskopima će se naći u distribuciji kompanije „Fox Searchlight Pictures“.
„Hičkok“ je ljubavna priča o jednom od najuticajnijih filmskih stvaralaca prošlog veka, Alfredu Hičkoku, i njegovoj supruzi, Almi Revil. Radnja drame se dešava tokom snimanja filma „Psiho“.
U filmu igraju i Skarlet Džohanson (Izgubljeni u prevodu), Džejms d’Arsi (Gospodar i komandant), Džesika Biel (Iluzionista), Toni Kolet (Mala mis Sanšajn).
Entoni Hopkins nagrađen je Oskarom za najboljeg glumca u filmu „Kad jaganjci utihnu“, a nominovan je za uloge u filmovima „Ostaci dana“ i „Nikson“. Hopkins je poznat po ulogama u ostvarenjima „Hanibal“, „Upoznajte Džoa Bleka“, „Instinkt“, „Brem Stokerov Drakula“, „Legende o jeseni“.
Helen Miren osvojila je Oskara za ulogu u filmu „Kraljica“, a takođe je za ovu nagradu bila nominovana za glavnu ulogu u filmu „Poslednja stanica“, i sporedne uloge u filmovima „Ludilo kralja Džordža“ i „Gosford park“. Poznata je i po ulogama u filmovima „Dug“ i „Bura“.

 

Povezana vest:  Dva srpska filma na otvaranju 11. Beldocs festivala