Mracne_senke

Film Tima Bartona „Mračne senke“ od sutra u bioskopima!

Film “Mračne senke” (Dark Shadows) od sutra 10. maja na redovnom bioskopskom repertoaru!

Glavni junak filma je Barnabas Kolins, vampir koji se ponovo vraća na svoje pređašnje imanje, posle dvesta godina.

Mračne senke sjedinjuju mnoge elemente. Ne radi se toliko o specijalnim efektima, koliko o vampirima i vešticama i duhovima, koji pokušavaju da vode normalne živote. Folklor i bajke snažni su i uvek popularni jer imaju mnoga značenja na svim nivoima i u svim životnim dobima svakog čoveka. Zbog toga su tako konstantni u popularnoj kulturi, a ova bića uvek aktuelna“, objašnjava Tim Barton, reditelj filma.

Pored Džonija Depa, koji tumači lik Barnabasa Kolinsa, u ostalim ulogama su Mišel Fajfer, Eva Grin i Helena Bonam Karter.

Godine 1752., Džošua i Naomi Kolins, sa malim sinom Barnabasom, zaplovili su iz Liverpula u Engleskoj kako bi započeli novi život u Americi. Ali čak ni okean nije bio dovoljan da pobegnu od tajanstvenog prokletstva koje proganja njihovu porodicu. Dve decenije prolaze i Barnabas (Džoni Dep) gospodari imanjem Kolinvud. Barnabas živi raskalašnim načinom života, dok ne načini tešku grešku slomivši srce Anželike Brušar (Eva Grin). Veštica, u svakom smislu te reči, Anželika ga osuđuje na sudbinu goru od smrti: pretvara ga u vampira, a potom ga živog sahrani. Dva veka kasnije, Barnabas slučajno biva oslobođen iz grobnice i izlazi u veoma izmenjeni svet 1972. godine. Vraća se na Kolinvud i otkriva da je nekada veličanstveno imanje propalo. Disfunkcionalni ostaci porodice Kolins nisu mnogo bolje prošli, svaki sa svojim mračnim tajnama.

Povezana vest:  Stajaće ovacije na premijeri "ZLOGONJA"

DŽONI DEP (Barnabas Kolins) je američki glumac, poznat po tumačenju karakterističnih likova u filmovima. Dobitnik je brojnih nagrada, od Zlatnog globusa za najboljeg glumca do MTV nagrade za najboljeg zloću za ulogu u filmu Svini Tod: Pakleni berberin iz ulice Flit. Tri puta je bio nominovan za Oskara.

MIŠEL FAJFER (Elizabet Kolins Stodard) je američka glumica bogate karijere, koju je započela osamdesetih godina prošlog veka. Filmovi u kojima je igrala kritičari su pozitivno ocenjivali, a na blagajnama širom sveta zarađivali su višemilionske iznose. Osvojila je nagradu BAFTA, a tri puta bila je nominovana za najprestižniju nagradu, Oskar.

TIM BARTON (reditelj) je reditelj, producent, scenarista i konceptualni umetnik. Njegovi filmovi su veoma tematski i vizuelno prepoznatljivi, a posebno se proslavio saradnjom sa Džoni Depom i glumicom Helenom Bonam Karter.

O PRODUKCIJI:

Još kao dečak, Džoni Dep, trčao je kući posle škole, kako bi na vreme stigao da gleda svoju omiljenu seriju Mračne senke i pratio avanture svog omiljenog lika, misterioznog vampira, Barnabasa Kolinsa.

„Imam fotografiju gde stojim pored Barnabasovog postera, imao sam pet, šest godina“, priseća se glumac. „Obožavao sam seriju. Žurio sam svakoga dana da u 15:30h budem kod kuće da bih je gledao. To je bila gotska sapunica u kojoj se pojavljuju vampiri i vukodlaci, putovanje kroz vreme i slične lude stvari“.

Povezana vest:  Pattinson ipak neće biti Spiderman

Posle nekoliko decenija Dep, kao jedan od najpriznatijih glumaca u svetu, sa svojom prijateljem i umetnički srodnom dušom, Timom Bartonom, snimio je film Mračne senke. „Želeli smo da snimimo film o vampirima, mnogo pre Sumrak sage i svega drugog. Pitao sam Tima da li se seća Mračnih senki. Naravno da se sećao i rekao kako je to odlična ideja. Stvari su išle same od sebe i ja sam se našao na fantastičnom setu. Za mene, ovo je bilo ostvarenje snova“.

Serija Mračne senke prikazivana je od 1966. do 1971. godine. Radnja se vrtela oko dvesta godina starog vampira, Barnabasa Kolinsa. „Ima mnogo prepoznatljivih stvari u vezi sa njim“, navodi reditelj filma, Tim Barton. „Frizura, boja glasa, romantični, šekspirovski dijalozi. Ono što njegov lik čini jedinstvenim je to što je on vampir, koji nije želeo to da postane“.Po Bartonovom mišljenju niko ne bi bolje od Džonija Depa uspeo da prenese karakter i emocije Barnabasa Kolinsa. „On je odrastao uz tog lika. Odmah sam primetio njegovu strast u radu na ovom filmu. Džoni uvek daje svoj maksimum“.

Ideja je bila da se ovim filmom i oda počast Denu Kurtisu, stvaraocu serije. Želeli su da naprave film, koji se neće udaljiti od senzibiliteta serije.

Radnja filma počinje u 18. veku, u gradu Kolinsportu u Americi. Grad je dobio ime po porodici Kolins, gde su se nastanili iz Liverpula i započeli uspešna posao otvorivši fabriku. Porodica je živela u Kolinvudu, impozantnom zdanju koje gleda na grad.  Idiličan život prestaje kada ljubomorna veštica, Anželik, uništava ljubav Barnabasovog života, a njega pretvara u vampira. Najgore od svega je što ga sahranjuje živog u metalni kovčeg, u kome je počivao dvesta godina. Slučajno biva oslobođen 1972. godine, u svetu koji je u isto vreme za njega strašan i uzbudljiv. Gleda u Kolinsport koji ne prepoznaje. Njegova porodica, kao i sama kuća su u ruševinama, a fabrika potpuno propala.

Povezana vest:  Premijera mjuzikla "Burleska" u nedelju 13. februara!

Nova porodica broji čudne ali i divne članove, koje predvodi Elizabet Kolins Stodard, koju tumači Mišel Fajfer. Mišel je, kao i Džoni Dep veliki fan serije Mračne senke. „Sa Mišel sam i ranije radio“, objašnjava Barton. „Javila mi se posle dugo vremena, i skoro tužnim glasom rekla da je čula da ću možda raditi film Mračne senke. Bio sam presrećan što želi ovo da uradi, jer sam znao da je veliki fan. U stvari, svako jutro dok se šminkala bila je kao „Vidi ovo! Sećaš se ovoga!“

Mračne senke sjedinjuju mnoge elemente. Ne radi se toliko o specijalnim efektima, koliko o vampirima i vešticama i duhovima, koji pokušavaju da vode normalne živote. Folklor i bajke snažni su i uvek populani jer imaju mnoga značenja na svim nivoima i u svim životnim dobima svakog čoveka. Zbog toga su tako konstantni u popularnoj kulturi, a ova bića uvek aktuelna“, objašnjava Tim Barton.