Nikola-Lez 

Izabrani filmovi za program Up 10,000 bucks – Young Talent’s Competition
 
Ovogodišnji selektor programa Up to 10,000 bucks – Young Talent Competition, Nikola Ležaić, izabrao je 26 filmova koji će se prikazati na festivalu Cinema City. Na konkursu tokom marta meseca prijavljeno je oko dve stotine filmova iz celog sveta. Broj prijava svake godine raste, pa je zadatak selektora sve teži. Na Festivalu će biti prikazani filmovi iz Srbije, Hrvatske, Izraela, Poljske, Italije, Velike Britanije, Mađarske, Švajcarske, Argentine, Norveške, Brazila, Nemačke, Holandije, SAD i Španije.
Biće predstavljena i 3 filma (“Gordon”, “Katarina” i “Pola deset”) koja su jedan od rezultata Cinema Contact projekta koji se realizuje u okviru IPA prekograničnog programa Mađaraska – Srbija sufinansiranog od strane EU. Nosilac projekta je Univerzitet u Segedinu – departman za vizuelnu kulturu i literarnu teoriju, dok je partner festival Cinema City. Filmovi su proizašli iz radionice održane u Segedinu. Jedan od ciljeva prikazivanja ovih filmova i Cinema Contact projekta je da se podrži i predoči važnost prekogranične saradnje mladih, koja se ovom prilikom predstavlja kroz kreativan rad na filmu kao jednom od najpopularnijih i najefektivnijih vrsta medija.
U razgovoru sa nama selektor Ležaić je rekao da je bilo jako zanimljivo videti kako razmišljaju mladi autori iz raznih krajeva sveta i kako se dovijaju, snalaze i trude da finalni rad ostane nekompromitovan uprkos skromnim budžetima kojima raspolažu. Sa kvantitetom raste i broj kvalitetnih filmova, tako da mu je žao što u program nije mogao da uvrsti još dobrih filmova, pošto, na žalost, svaka selekcija ima konačnu minutažu.
Filmovi koje je Ležaić odabrao su različitih žanrova – igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni. Selekcija predstavlja filmove snimljene budžetom manjim od 10.000 dolara, a ove godine imaćemo priliku da vidimo filmove koji su producirani budžetima u rasponu od 250 $ do 10,000 $ .
Nikola kaže da je prednost ovog programa upravo to što je, i po samom imenu selekcije, produkcioni aspekt filmova stavljen u drugi plan, a ono na čemu se insistira je kreativnost, što mu je i bio glavni kriterijum pri izboru filmova. U skromnim uslovima autor mora da bude svestan svojih ograničenja i da proba da nađe način da data ograničenja pretvori u svoju prednost. U ovoj selekciji ima jeftinijih i skupljih pokušaja, raznih formata, trajanja, žanra, ali svi su vođeni kreativnošću.
Program Up to 10,000 bucks, koji sadrži ukupno 29 ostvarenja, počinje  drugog dana festivala Cinema City u Kulturnom centru Novog Sada, a poslednjeg dana Festivala dodeliće se nagrada za najbolji film. Ove godine zahvaljujući IPA prekograničnom programu Mađarska – Srbija sufinansiranom od strane EU dodeliće se dve dodatne nagrade – za najbolji mađarski film i nagrada za najbolji srpski film sa ciljem podsticanja kreativnog rada i saradnje mladih filmskih autora u pograničnoj oblasti.
Autori filmova Up to 10,000 bucks selekcije biće gosti Festivala, tako da će biti organizovani i razgovori o filmu posle projekcija.

 

Povezana vest:  Šta donosi film IMATE LI ZNANJE ZA DRUGO STANJE? (WHAT TO EXPECT WHEN YOU’RE EXPECTING)