harry-potters-owl 

Ljubitelji Harija Potera napuštaju svoje sove
 
Stotine sova, koje su obožavatelji kupovali kao kućne ljubimce, su sada napuštene, nakon što je ljubitelje filmova o čarobnjaku Hariju Poteru popustila euforija.Prihvatilišta za životinje širom Velike Britanije su puna ovih ptica. Strahuje se da ih je mnogo više nelegalno pušteno u divljinu, gde će najverovatnije uginuti od gladi.
Dok su se filmovi o Hariju Poteru prikazivali, potražnja za sovama kućnim ljubimcima je porasla mnogostruko zbog Hedwige, Harieve sove.
Međutim, ovim pticama, koje žive i do 20 godina, je potrebno mnogo pažnje, a čini se da je mnogim vlasnicima dosadilo svakodnevno čišćenje izmeta i perja.
-Pre filmova o Poteru, u prihvatilištu za životinje sam imala šest sova, a sada ih imam 100. I to sve zahvaljujući Hariju Poteru – rekla je Pam Tothilliz Centra za sove u Korvenu, koji se nalazi na severu Velsa.
Čuvanje sove kao kućnog ljubimca je sasvim legalno i nije potrebna nikakva licenca. Međutim, ukoliko neko nelegalno pusti sovu u divljinu, može dobiti kaznu zatvora od šest meseci ili novčanu kaznu od 5.000 funti, piše Mirror.
Ovaj slučaj podseća na slučaj iz 1990-ih godina kada je zbog crtanih filmova o Ninđa kornjačama nastala pomama za ovim kućnim ljubimcima, koje su kasnije bacali u reke, kanale i jezera.

 

Povezana vest:  Olivija Vajld u drami uz Krisa Pajna