BosifestPortret

U Domu omladine počeo 3. „Bosifest“
 
Treći međunarodni filmski festival posvećen osobama sa invaliditetom „Bosifest“ počeo je danas u Domu omladine Beograd, a slogan ovogodišnje manifestacije je „Ne zovi me posebnim“.
Pomoćnik ministra rada i socijalne politike Vladimir Pešić pozdravio je posetioce i podsetio da je „Bosifest“ započeo pre dve godine u nezavisnoj organizaciji Hendi centra „Koloseum“, ali da su ga odmah prepoznali i podržali to ministarstvo, kao i Grad Beograd.
„Za nas kao ministarstvo važno je da se filmovima na ove teme podiže svest javnosti o pravima, potrebama i problemima osoba sa invaliditetom“, rekao je on.
Pešić je objasnio da je angažovanje šire zajednice bitno, jer inkluziju ne mogu da sprovode samo ministarstva, već svi građani, a ovaj festival daje tome dobar podstrek.
Zamenik predsednika Skupštine Beograda Zoran Alimpić takođe je rekao da Grad od početka podžava ovaj festival, koji je sve bolji.
„Hvala svima koji su pomogli njegovo organizovanje. To nije lako, ali je važno i nadamo se da će doprineti zajedništvu i boljem životu“, rekao je on, dodajući da je Skupština grada posvećena i konkretnom poboljšanju uslova života za osobe sa invaliditetom.
Direktor Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov izjavio je da se ta organizacija već odavno stara da se olakša život u gradu osobama sa posebnim potrebama, kako domaćim tako i stranim gostima.
Direktor festivala Darko Ivić, koji je invalid, naglasio je značaj slogana „Ne zovi me posebnim“.
„Želimo da skrenemo pažnju da nije dobar izraz “osobe sa posebnim potrebama“. Mi imamo iste potrebe kao i svi drugi. Živimo i radimo kao i takozvani zdravi ljudi“, rekao je on.
Ivić je zahvalio mnogobrojnim ustanovama i pojedincima koji su pomogli da se festival održi i ponudi publici kvalitetne filmove na temu inkluzije.
Na otvaranju je prikazan britanski kratki dokumentarac „10:4“ Gaja Natanela, a zatim u revijalnom programu „Le Piano“ francuskog autora Levona Minasiana.
Do 23. maja biće prikazano blizu 40 igranih i dokumentarnih filmova iz Velike Britanije, Holandije, Italije, Danske, SAD, Kanade, Australije, Japana, Kine, Izraela, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.
U takmičarskom delu učestvuje 16, a u revijalnom dvadesetak filmova, u selekciji reditelja Olega Novkovića.
Nagrade za najbolji film, režiju i scenario dodeliće žiri u sastavu: glumac Svetislav Goncić, novinar Aleksandar Gajšek i reditelj Darijan Mihajlović, a biće dodeljena i nagrada publike.

 

Povezana vest:  Celi je svet na 3. BRAČ FILM FESTIVALU