Palic_2011_hor

Filmski festival na Paliću od 14. do 20. jula

 

Jedna od najzančajnijih filmskih smotri Festival evropskog filma na Paliću, biće održan od 14. do 20. jula, a festivalski program organizovan je u devet filmskih selekcija, najavili su danas organizatori. Filmovi će biti prikazani na više lokacija na Paliću i u Subotici u Glavnom takmičarskom programu i selekcijama Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, novi švedski i mađarski film, Eco Dox i Dečji program, a izdvojeni su i omaži za dobitnike nagrada Aleksandar Lifka i Underground Spirit.

Povezana vest:  ,,Paklene ulice: Hobs i Šo“ na prvom Action night događaju u svim bioskopoma Cineplexx

Prema najavi organizatora u glavnom takmičarskom programu na Letnjoj pozornici u parku pored jezera Palić biće prikazana najznačajnija evropska ostvarenja, a najboljim filmovima biće dodeljene nagrade Zlatni i Palićki toranj (za film i režiju), kao i specijalna nagrada žirija.

Međunarodni žiri kritike dodeliće Tolerance Award za najbolji film iz programa Paralele i sudari, dok će Umetnički savet Festivala nagraditi evropskog filmskog autora nagradom Underground Spirit za izuzetno umetničko stvaralaštvo nezavisnog filma.

Povezana vest:  Bredli Kuper u trileru

Festival će i ove godine uručiti dve nagrade Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, koje se dodeljuju u čast začetnika kinematografije na ovim prostorima i jedne od najznačajnijih evropskih ličnosti zaslužnih za promociju filma u prvoj polovini 20. veka. Prošle godine ta nagrada dodeljena je kultnom hrvatskom reditelju Lordanu Zafranoviću i reditelju Srđanu Karanoviću, a među dobitnicima su i Lučijan Pintilije (Lucian Pintilie), Jirži Mencel (JirĂ Menzel), Margareta fon Trota.

Ta nagrada bila je dodeljena i rediteljima Konstantinu Kosti Gavrasu (Constantin Costa Gavras), Kšištofu Zanusiju (Krzysztof Zanuši), Dušanu Makavejevu, Evi Ras, Mileni Dravić, Ljubiši Samardžiću, Velimiru Bati Živojinoviću, Ištvanu Sabu (István SzabĂł) i drugima.

Povezana vest:  Patriša Klarkson na čelu žirija festivala u Londonu

Zlatni toranj za najbolji film na prošlogodišnjem Festivalu bila je dodeljena filmu „Zaustavljen na putu“ nemačkog reditelja Andreasa Drezena, za najboljeg reditelja proglašen je Jan Komasa za film „Soba samoubica“, a nagrada žirija pripala je ruskom filmu „Elena“ Andreja Zvjaginčeva.