Frankofonija-FlajerProgram filmskog festivala frankofonije 

Dom omladine Beograda, tačnije sala Amerikana biće od 18-21. mart 2010. domaćin fulmskog festivala frankofonije, a projekat se realizjue 
u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom, Ministarstvom kulture republike Srbije i ambasadama Tunisa, Švajcarske, Belgije i Kanade.
Cena karte je 100 dinara.

Program:

Četvrtak, 18 mart, 17:00 
Film: Mali Jerusalim (La Petite Jérusalem) 
Režija: Karin Albou, Francuska, 1h36, 2005
Zabranjena ljubav između mlade ortodksne Jevrejke i muslimanskog radnika… Strašna i senzualna ljubavna priča koja ruši tabue, odvija se u „malom Jerusalimu“ pariskom kvartu gde žive Jevreji emigranti… Film je dobio nagradu Udruženja francuskih kritičara za scenario.  

Četvrtak, 18 mart, 19:00
Film: Dete terasa (L’enfant des terrasses)
Režija: Ferid Boughedir, Tunis, 1h38 min, 1990
Prelepi stari deo Tunisa, opijajuća atosfera Istoka, neobični stanovnici i avanture dece koji proživljavaju poslednje dane pred adolescenciju… Čaroban svet koji se povlači pred modernošću koja nezaustavljivo nastupa. Film koji će vas uzbuditi, zavesti, namejati…

Četvrtak, 18 mart, 21:00
Film: Bled number one 
Režija: Rabah Ameur-Zaimeche, Alžir, Francuska, 1h37 min, 2005
Neobična i surova priča sa istorijskom pozadinom Alžira u previranju… Po izlasku iz zatvora Kamel je deportovan u rodni Alžir. Taj prisilni egzil učiniće da sa neočekivanom lucidnošću vidi svoju domovinu rastrzanu u nastojanju da se modernizuje, a da ne izgubi ništa od tradicija koje čine sastavni deo njenog identiteta… Nagrada mladih na filmskom festivalu u Kanu. 

Povezana vest:  Ben Aflek je novi Betmen

Petak, 19. mart, 17:00 
Film:Ubio sam majku (J’ai tué ma mère) 
Režija: Xavier Dolan, Kanada, 1h40 min, 2009
Šokantni film koji je skandalizovao svetsku publiku i kritiku… Iber mrzi svoju majku. Smeta mu njen kič ukus, način kako jede, kako se oblači. Ali zbog toga oseća ogromnu krivicu. Zbunjen tim odnosom Iber postaje sve više opsednut svojom majkom… Film je dobio 19 međunarodnih nagrada. 

Petak, 19. mart, 19:00 
Film:Povratak u Goreju (Retour à Gorée)
Režija: Pierre-Yves Borgeaud, Švajcarska, 1h42, 2007
Prelepi Road movie koji prati slavnog afričkog muzičara Youssou N’Doura na putevanjima kojima su prolazili afrički robovi stvarajući novu muziku – džez. Pejzaži Senegala od kojih zastaje dah i nezaboravna muzika koja vam se uvlači pod kožu….

Povezana vest:  Heli Beri odustala od filma New Year's Eve

Petak, 19. mart, 21:00 
Film:Čovek pepela (L’homme des cendres)
Režija: Nouri Bouzid, Tunis, 1h49, 1986
Kult film koji je po prvi put progovorio o homoseksualizmu, silovanju i ulozi oca u arapskom društvu… Film koji baca drugačije svetlo na islamski svet. Pred svoje venčanje Hašemi je prinuđen da se suoči sa duhovima iz svoje prošlosti…

Subota, 20 mart, 17 :00
Film: Ribe čekići (Les poissons marteaux) 
Režija: André Chandelle, Belgija, 1h30, 2008
Film koji pomera granice i daje drugačiju viziju umetnosti i njenog značaja … Džez pevačica ostavlja svoju mentalno zaostalu kćerku u instituciji za mentalno obolele… Sedamnaest godina kasnije ćerka će joj pokucati na vrata i majka će krenuti na neobično putovanje sa njom i njenim prijateljima, muzičarima sa posebnim potrebama… Društveno osvešćena melodrama! 

Subota, 20 mart, 19 :00 
Film: Susedi, susedke (Voisins, voisines) 
Režija: Malik Chibane, Francuska, 1h30, 2005
Urnebesna hip-hop komedija koja u centar stavlja multikulturalni život u pariskim predgrađima. Pako je domar koji ima samo tri dana da napiše tekst za novu pesmu, uprkos ili baš zahvaljujući svojim susedima…

Povezana vest:  BELDOCS međunarodni festival dokumentarnog filma od 8. do 14. maja u Beogradu

Subota, 20 mart, 21 :00
Film: Ordinary people 
Režija: Vladimir Perišić, Francuska, Srbija, 1h20 min, 2009
Rano jutro. Autobus sa sedmoricom vojnika napreduje u nepoznatom pravcu. Među njima je 20-togodišnji Džoni, novi vojnik koji još nije našao svoje mesto u vodu. Vojnici se iskrcavaju na napuštenu farmu okruženu poljem. Tišina. Dugo čekanje počinje, pod suncem koje prži. Kad začuju zvuk autobusa koji se približava, sedmorica vojnika koji su nervozno čekali, predosećaju da će uskoro preći u akciju.

Nedelja, 21 mart, 18 :00
Film: Ljubavne pesme (Les Chansons d’amour) 
Režija: Christophe Honoré, Francuska, 1h40 min, 2007
Film koji će vas osvojiti na prepad i dugo vam ostati u sećanju…Ljubav «à la française» je uvek malo komplikovana i netipična. Ovaj neodoljivi mjuzikl se bavi samo važnim stvarima – ljubavlju, seksom, smrću… Film koji je promovisao novu francusku rediteljsku zvezdu i plejadu sjajnih mladih glumaca.