The_Woman_Who_Brushed_Off_Her_Tears4_

Sedam debitantskih filmova u selekciji Paralele i sudari 19. Festivala evropskog filma Palić
 
U okviru selekcije Paralele i sudari ovogodišnjeg 19. Festivala evropskog filma Palić, koji se održava od 14. do 20. jula 2012. godine na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, biće prikazano čak sedam debitantskih filmova mladih evropskih reditelja koji predstavljaju budućnost kinematografije na Starom kontinentu.
Selektor programa Paralele i sudari Petar Mitrić ukazao je na neke od smernica pri odabiru filmova, kao i na karakteristike koji ih objedinjuju:
“Selekcija Paralele i sudari prikazuje 10 filmova sa geografskog, istorijskog i sociološkog prostora Istočne Evrope. Program će ove godine predstaviti čak sedam filmova novih autora koji se takmiče svojim prvim dugometražnim filmom. Slika savremene kinematografije Istočne Evrope kroz prizmu novih autora, što je lajtmotiv ovogodišnje selekcije, otkriva hrabrost pri izboru teme i oštrinu u izrazu. Svet ispunjen nasiljem, obmanom, gordošću teren je na kojem se ovi reditelji odlično snalaze ostavljajući iza sebe osećaj odgovornosti prema vremenu i prostoru u kojem deluju. Ove godine prikazujemo i jedan film van konkurencije i to film Ištvana Saboa, dobitnika nagrade Aleksandar Lifka 2007. godine, kao jednog od reprezenata vrhunske istočnoevropske kinematografije. Tročlani međunarodni žiri kritike dodeliće nagradu za najbolji film selekcije Paralele i sudari na svečanom zatvaranju Festivala evropskog filma Palić.”
Sakupljač metaka (Rusija, 2012) Moskovljanina Aleksandra Vartanova deo je istočnoevropskog talasa filmova koji preko dečije vizure prikazuju brutalnost savremenog sveta u priči o 14-godišnjaku koji beži u svet fantazije.
Animirana drama u češko-nemačkoj produkciji Alojz Nebel (2012) debitantsko je delo Tomaša Lunjka (Tomás Lunák) koji se pre svog dugometražnog prvenca okušao radeći kratke filmove. Njegov film o dispečeru na železnici, koji postaje sasvim misteriozno upleten u jedno ubistvo, nastavlja u poslednjih nekoliko godina sve privlačniju tradiciju animiranih filmova „za odrasle“ i stripova koji se bave akutnim društveno-političkim problemima poput Valcera sa Baširom ili Persepolisa.
Neobična filmska interpretacija romana Dostojevskog, film Idiot, debitantsko je delo estonskog reditelja Rajnera Sarneta (Rainer Saarnet). Film je podržala producentska kuća “Homeless Bob Productions”, koja je iznedrila jedan od najintrigantnijih evropskih filmova u poslednjih nekoliko godina, Iskušenje svetog Tonija, koje je takođe prikazano na Festivalu evropskog filma Palić.
Crna komedija zasnovana na istinitom događaju koji se odigrao tokom 80-ih godina prošlog veka u jednoj rumunskoj fabrici, Adalberov san (Rumunija, 2012) predstavlja reditelja Gabrijela Akima (Gabriel Achim), od 2004. nagrađivanog za svoje kratkometražne radove. Adalberov san se duhovito poigrava dobom komunizma, ali uspeva da ukaže i na brutalnosti savremenih političkih sistema.
Poslednje poglavlje (Crna Gora, 2011) Nemanje Bećanovića kroz priču o mladom piscu odlučnom da završi svoj prvenac u miru zabačenog planinskog mesta, istražuje svet sakriven od civilizacije koji krije i niz zamki i misterija. Kombinacija B horora i art hausa u Bećanovićevom ostvarenju daje sasvim novi ugao gledanja na crnogorsko, uostalom i balkansko selo izmenjeno hrabrom vizijom autora.
Prilično mlada noć (Češka, Slovenija 2012) delo je reditelja Olma Omerzua rođenog u Ljubljani i od malena posvećenog filmu. Omerzu, koji je već sa 13 godina pisao scenarija, kasnije se školovao na čuvenoj FAMU akademiji i svojim kratkim filmovima pobrao nagrade po evropskim festivalima. U svom dugometražnom debiju, u priči koja se odvija tokom jedne noći, Omerzu istražuje odnos sveta dece i odraslih i krajnje motive za ljudske akcije.
Pored ovih debitantskih ostvarenja, za nagradu Tolerance Award koju Međunarodni žiri kritike dodeljuje najboljem filmu iz programa Paralele i sudari takmičiće se još dva ostvarenja – Žena koja je obrisala suze, Teone Mitevske (Makedonija, Nemačka, Slovenija, Belgija 2012) i Nestajući talasi (Litvanija, Francuska 2012) Kristine Buozyte. Van konkurencije, u ovoj selekciji biće prikazan film Vrata (Mađarska, Nemačka 2012) koji je režirao veteran Ištvan Sabo.
U okviru selekcije Paralele i sudari, rame uz rame sa evropskim debitantima koji obećavaju, staće i film srpske rediteljke Maje Miloš Klip (Srbija, 2012) – delo koje bez poetizacije, ali i bez osude otkriva često surovu svakodnevicu tinejdžera u našoj prestonici. Majin prvenac je nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu.
Pored selekcije Paralele i sudari, festivalski program čini još osam filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi švedski film, Novi mađarski film, Eco Dox i Dečji program.
Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa biće dodeljene nagrade – Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a biće dodeljena i Specijalna nagrada žirija. Međunarodni žiri kritike dodeliće Tolerance Award za najbolji film iz programa Paralele i sudari.
I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.

 

Povezana vest:  Film "Luda vožnja" 3D od danas na redovnom bioskopskom repertoaru!