Lice_revolucije_Plakat

LICE REVOLUCIJE U TAKMIČARSKOM PROGRAMU SARAJEVO FILM FESTIVALA

„Lice revolucije“, dokumentarno-igrani film reditelja, scenariste i producenta Vladimira Milovanovića biće prikazan na prestižnom Sarajevo Film Festivalu, u sklopu Takmičarskog progama – dokumentarni film.

Nakon premijere i osvojenog specijalnog priznanja na BELDOCS festivalu, film je uspešno prikazan u nekoliko gradova u Srbiji, kao i na nedavno završenom festivalu Cinema City, a u Sarajevu će se takmičiti za glavnu nagradu, Srce Sarajeva.

„Filmovi u našoj selekciji su u velikoj mjeri odvažni  i provokativni dokumentarci,  otvaraju brojna pitanja, a gledaoce nadahnjuju i intrigiraju na daljnja razmišljanja. Od nekih se može očekivati da potaknu dosta pitanja na samom festivalu, ali i izvan filmskih krugova. Raduje da se u posljednje vrijeme na sceni pojavilo nekoliko novih autora, a u čijim se djelima progovara svježim filmskim jezikom, poput esejiste Tima Novotnyja iz Austrije, Ivane Mladenović i Marius Iacoba iz Rumunije, Nikole Strašeka i Đure Gavrana iz Hrvatske, te Vladimira Milovanovića iz Srbije čiji je dokumentarno-igrani film začet na radionici u beogradskom  Muzeju savremene umjetnosti.“ – istakla je Rada Šešić, selektorka Takmičarskog programa za dokumentarni film, koja je u ovu selekciju uvrstila „Lice revolucije“ i još 21 film.

Povezana vest:  Petnaest filmova u pet selekcija na Trećem Somborskom filmskom festivalu

„Lice revolucije“ se bavi novijom srpskom istorijom, studentskim pokretom “Otpor” koji je bio jedan od ključnih društveno političkih faktora koji su doveli do pada režima Slobodana Miloševića. Film nas podseća na Branka Ilića, zaštitno lice pokreta, na njegovo angažovanje tokom petooktobarskih promena, ali i na njegovu ličnu sudbinu deset godina kasnije.

„Drago mi je da je ovaj mali film, koji su pravili prijatelji, uspeo da nađe svoje mesto na jednom od najznačajnijih festivala u Evropi, kao jedini film iz Srbije u toj selekciji. Pored punih sala na svim projekcijama, ulazak u takmičarsku selekciju Sarajevo Film Festivala je veliko priznanje i uspeh cele ekipe filma. Taj uspeh se čini još većim imajući u vidu da „Lice revolucije“ nije podržao niti jedan filmski fond u zemlji i da su ga finansirali ljudi koju su ga pravili. Nadamo se da će učešće na SFF-u pomoći i da se prekine tišina o filmu u medijima, koja je otpočela odmah nakon premijere u punom Sava centru.“ – izjavio je Milovanović.

Povezana vest:  Ian MekKelen: Poslednji Hobit možda ipak nije kraj

Branko Ilić bio je jedan od predvodnika pobune protiv Miloševićevog režima u Srbiji tokom 1998-2000. godine i lider studentskog pokreta Otpor. Hapšen je i pretučen nekoliko desetina puta, a za svoju borbu je 2000. godine u ime Otpora primio MTV nagradu “Free your mind”. Tačno deset godina posle petooktobarske revolucije, Branko se vraća u Beograd iz dobrovoljnog izgnanstva u rodnom Arilju. Zapošljava se kao šanker i privremeno useljava kod Švabe, starog prijatelja iz vremena protesta. Za to vreme, poznata advertajzing agencija u kojoj je Švaba zaposlen, užurbano priprema veliku kampanju za promociju potrošačkih kredita. Švaba i Branko odlučuju da 5. oktobra obeleže desetogodišnjicu pada Miloševićevog režima isped Skupštine Srbije. Posle akcije, u preplitanju stvarnih i izmišljenih ličnosti i događaja, padaju maske traumatizovanog srpskog društva zaglavljenog u tranziciji između socijalizma i kapitalizma, ostavljajući gledaocima mogućnost da sami povuku granicu između dokumentarnog i fiktivnog.

Povezana vest:  Sledeće nagrade BAFTA 13. februara 2011.