Entoni_Gidens

Entoni Gidens na 19. Festivalu evropskog filma Palić

Jedan od najznačajnijih mislilaca današnjice – lorda Entonija Gidensa (Anthony Giddens), dolazi na ovogodišnji Festival evropskog filma Palić. Entoni Gidens će biti jedan od učesnika u debati “Klimatske promene i politika”, koje će se održati 15. jula u konferencijskoj sali Male gostione na Paliću sa početkom u 10 sati. Predložak za raspravu je Gidensova istoimena studija “Klimatske promene i politika”.

U kritičkom promišljanju mnogostrukosti promena koje preoblikuju modernu kulturu i egzistencijalno iskustvo savremenog čoveka, Festival evropskog filma Palić ne služi se samo isključivo filmskim izrazom. U poslednjih nekoliko godina festivalska dešavanja obuhavataju niz rasprava koje na specifičan način problematizuju goruće društvene probleme. U tom duhu, ove godine Festival evropskog filma Palić organizuje okrugli sto pod nazivom „Klimatske promene i politika“, koji prati tradicionalnu filmsku selekciju evropskog ekološkog dokumentarnog filma, Eco Dox.

Povezana vest:  Najveće blokbastere od danas možete gledati kod kuće

Pored Entonija Gidensa, poziv za učešće na okruglom stolu upućen je na ime petnaestak intelektualaca (politikologa, antropologa, filozofa,…) iz regiona i Evrope.

Entoni Gidens je jedan od najpoznatijih sociologa današnjice. Rođen je u Londonu 1938. godine. Školovao se na Univerzitetu Hal, a doktorirao na Kings koledžu (Kembridž), na kojem je kasnije predavao i stekao zvanje profesora. Od 1997. do 2003. godine bio je direktor Londonske škole ekonomije i političkih nauka (LSE), gde je sada počasni profesor. Od 2004. godine nosi titulu plemića i predstavnik je Laburističke partije u Domu lordova. Pobornik je teorije „trećeg puta“, političke filozofije koja redefiniše poziciju socijaldemokratije u periodu posle Hladnog rata, u eri globalizacije. Autor je više od 30 naslova, među kojima se ističu: „Capitalism and Modern Social Theory“ (1971), „The Constitution of Society“ (1984), „Modernity and Self-Identity“ (1991), „Beyond Left and Right“ (1994) i „The Third Way: The Renewal of Social Democracy“ (1998). Njegov udžbenik „Sociologija“ doživeo je šest izdanja i koristi se na univerzitetima širom sveta. Gidens je i autor više od 200 članaka, eseja i naučnih radova cenjenih zbog interdisciplinarnog pristupa ovog autora. Njegova dela prevedena su na oko 29 jezika.

Povezana vest:  Stigao trejler filma Crni Adam

U studiji „Klimatske promene i politika“ (Clio, 2010) koja je inspirisala debatu, Entoni Gidens  upozorava da se klimatske promene umnogome razlikuju od ostalih problema sa kojima se čovečanstvo danas suočava i da bi posledice po život na Zemlji mogle biti katastrofalne ukoliko dozvolimo da se i dalje nekontrolisano odvijaju. Političke mere na svim nivoima mogu imati presudan uticaj na ograničavanje globalnog zagrevanja, navodi Gidens, i iznosi mnoštvo novih ideja i predloga za razrešavanje oprečnih političkih stavova u ovoj oblasti. Nezaobilazna za sve tvorce i kreatore politike, ova studija ne zaostaje za drugim Gidensovim delima koja su poslednjih decenija doprinosila menjanju društvene i političke misli u Evropi.

Povezana vest:  Umro glumac Piter Grejvs

Planirano je da se izlaganja sa okruglog stola publikuju u vidu Zbornika na srpskom i engleskom jeziku.

Devetnaesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih festivala evropskog filma na Starom kontinentu, održaće se od 14. do 20. jula 2012. godine na više lokacija u lepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

Festivalski program čini devet filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi švedski film, Novi mađarski film, Eco Dox i Dečji program.