dusko_kovacevic_i_BOGDAN_DIKLIC_SOFEST_2012

SOFEST 2012

Kovačević: „Maratonci“ su dobra energija jedne generacije

 

Svečanim defileom filmskih stvaralaca, predvođenih scenaristom i rediteljem Duškom Kovačević i Slobodanom Šijanom, autorima kultnog ostvarenja „Maratonci trče počasni krug“ koje beleži 30 godina od nastanka, večeras je svečano otvoren 41. filmski festival u Sopotu – „Sofest“. Uoči projekcije tog filma na otvorenom prostoru, Kovačević je izjavio Tanjugu da su „Maratonce“ snimili pre 30 godina ne verujući da će napraviti nešto posebno i da je to „bio jedan od poslova kojim smo se bavili“.

Povezana vest:  Džon Litgov i Alfred Molina u filmu ,,Ljubav je čudna stvar'', u bioskopima od 28. avgusta

-Ispostavilo se da je to dobra energija jedne generacije, pre svega mislim na glumce, na nas koji smo bili iza kamera… to je bio srećan spoj mladosti, nekakvog optimizma i želja da se napravi nešto novo – rekao je on.

Kovačević je naveo i da je lepo što je to ostalo 30 godina i da je ono što je dragoceno „da je film nadživeo nekoliko generacija i da živi i dalje“. Upitan da li gleda i koliko često filmove za koje je pisao scenario, Kovačević je rekao da ne gleda film kada je urađen „jer mu smeta kada radi nešto novo da se vraća na to (staro) i to ga operećuje“.

Povezana vest:  DODELA OSKARA 2014, Spisak dobitnika Oskara

On je dodao i da iz filma „Maratonci trče počasni krug“ voli da pogleda po neki put po neku scenu. Kovačević smatra i da je filmski festivala u Sopotu „lep narodni festival koji nema ništa od onog sjaja i glamura koji se veštački pravi i koji veštački uvene kao plastično cveće“.

-Ovo je živ, narodni festoval, malo je ovde ljudi došlo da bude viđeno, došli su da gledaju filmove – rekao je on.

Povezana vest:  Seksi Lijam Hemsvort snimio modni editrijal za GQ