paradise_love_01_ 

Reditelji koji su uzburkali Evropu na 19. Festivalu evropskog filma Palić
 
U okviru Glavnog takmičarskog programa 19. Festivala evropskog filma Palić koji će biti održan od 14. do 20. jula kraj jezera Palić i u Subotici, biće prikazana nova ostvarenja Cristiana Mungiua i Ulricha Seidla, dvojice autora čija su ostvarenja uzburkala evropsku kinematografiju u poslednjih nekoliko godina, a bila su prikazana na prošlim izdanjima Festivala evropskog filma Palić.
Na Letnjoj pozornici, biće prikazan 18. jula film Iza bregova, novo ostvarenje jednog od najpoznatijih savremenih rumunskih reditelja srednje generacije i prvog rumunskog dobitnika Zlatne palme, Cristiana Mungiua. Svojim ostvarenjem 4 meseca, 3 nedelje i 2 dana, Mungiu je pokrenuo zanimanje gledalaca i filmskih kritičara širom sveta za novi talas rumunskog filma, a kod nas je ovo delo prikazano na svečanom otvaranju Festivala evropskog filma 2007. godine van konkurencije.
Ove godine, posetioce Palića očekuje novo ostvarenje ovog kontroverznog autora, Iza bregova. Poput 4 meseca, 3 nedelje i 2 dana, Mungiu se i u svom novom filmu bavi ženskim likovima, ali umesto sivila Bukurešta iz 80-ih, gledaoca vodi u sasvim drugačiju sredinu – rumunski manastir u kom se, nakon godina razdvojenosti, ponovo sreću dve domkinje, sada mlade žene na različitim životnim putanjama – naizgled odlučna Alina koja se vraća iz Nemačke sa ciljem da tamo povede i svoju prijateljicu i Volčita koja je u manastiru pronašla Boga. Film je inspirisan reportažom šefice BBC-jevog dopisništva iz Bukurešta, Tatjane Nikulesku Bran, o iskušenici u rumunskom manastiru, preminuloj nakon što je izložena egzorcističkom ritualu, 2005. godine. U filmu koji je na ovogodišnjem Festivalu u Kanu nominovan za Zlatnu Palmu, izazvavši burne reakcije kod publike i poređenja sa najboljim ostvarenjima Larsa fon Trira, glavne uloge glume Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuta i Dana Tapalaga.
Posetioci Festivala evropskog filma Palić upoznali su delo austrijskog reditelja Ulricha Seidla 2007. godine kada je prikazan njegov film o jednom od najmračnijih lica savremene Evrope, trgovini belim robljem, Uvoz-izvoz (Import-Export) čija je glumačka ekipa te godine ponela Palićki toranj za najbolju glumu. Na ovogodišnjem, 19. izdanju Festivala evropskog filma Palić biće prikazan 18. jula novi Ulrichov film, Raj: Ljubav.
Kao i prethodni film ovog reditelja, Raj: Ljubav istražuje tokove razmene između bogatog dela Zapadne Evrope i siromašnih delova sveta koji je često prećutan iako legalizovan u vidu turizma. U pitanju je fenomen seksualnog turizma putem kog dobrostojeći Evropljani „kupuju ljubav“ na plažama Kenije. Glavna junakinja filma, Tereza, četrdesetogodišnja Austrijanka iz Beča, majka devojčice na pragu puberteta, dolazi kao seks turista u Keniju kao raj za odmor u potrazi za ljubavlju. Obilazi plaže nailazeći na razočarenja jer na palžama Kenije ljubav je biznis.
Koprodukcija Austrije, Nemačke i Francuske, film je nastao po scenariju reditelja i Veronike Franz, a u filmu igraju Margarete Tiesel, Peter Kazungu, Inge Maux, Dunja Sowinetz, Helen Brugat, Gabriel Mwarua i Carlos Mkutano.
Raj: Ljubav je, kao Uvoz-izvoz nominovan za Zlatnu palmu u Kanu.
Festivalski program ovogodišnjeg, 19. Festivala evropskog filma čini devet filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi švedski film, Novi mađarski film, Eco Dox i Dečji program.
I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.

 

Povezana vest:  Premijera filma „HOTEL TRANSILVANIJA 2" 10. oktobra u bioskopu Cineplexx Delta City