do_not_forget_me_istanbul_ 

Festival evropskog filma Palić i u Beogradu
 
U ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić imaće priliku da uživaju i Beograđani jer će u bioskopu „Fontana“ biti predstavljen interesantan izbor filmova sa ovogodišnjeg Festivala.
Zahvaljujući Bioskopu „Fontana“ i Produkcijskoj kući „Art & Popcorn“, deset filmova iz tri programa biće prikazano u Bioskopu „Fontana“ od 15. do 18. jula. Najnoviji film ovogodišnjeg laureata nagrade „Aleksandar Lifka“ Žan Mark Bara (ovoga puta u ulozi režisera) – Seksualni život francuske porodice, biće prikazan 17. jula u 17.30 sati. Očekuje se da će se slavni francuski glumac i režiser nakon projekcije filma pokloniti publici. Biće prikazana i dva filma iz Glavnog programa Festivala – Barbara nemačkog režisera Kristijana Pecolda i ruski film Živeti Vasilija Sergejeva.
Predsednicu međunarodnog žirija Festivala evropskog filma Palić Miru Furlan ljubitelji filma na Paliću, ali i u Beogradu imaće priliku da gledaju u filmu Istanbule, ne zaboravi me, koji će biti prikazan van konkurencije. Radnja ovog ostvarenja smeštena je u Istanbul, koji je kao kosmopolitski grad inspirisao saradnju šestoro svetski priznatih reditelja sa Balkana i Bliskog istoka. Radeći sa glumcima i ekipom iz Turske, svi reditelji i scenaristi projekta su ili živeli nakratko u Istanbulu ili imaju svoje korene u tom gradu, a deo ekipe bio je i naš istaknuti reditelj Stefan Arsenijević iz Beograda. Dva filma iz programa Paralele i sudari takođe će biti prikazana u Beogradu. Radi se o češkom filmu Prilično mlada noć Olmoa Omerzua i crnogorskom ostvarenju Poslednje poglavlje Nemanje Bečanovića.
Zahvaljujući saradnji sa Švedskim filmskim institutom i Ambasadom kraljevine Švedske u Beogradu, ove godine na Paliću biće prikazana retrospektiva najnovijih švedskih filmova u selekciji Novi švedski film. U Bioskopu „Fontana“ u Beogradu biće prikazana tri filma iz ovog programa: Sebe, Avalon i Mis Kiki.
Klimatizovana sala Bioskopa „Fontana“ i sjajni filmovi sa Palića biće pravo osveženje za sve ljubitelje filma iz Beograda, koji neće biti u mogućnosti da dođu do Palića.
Devetnaesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih festivala evropskog filma, održaće se od 14. do 20. jula 2012. godine na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.
Na čudesnoj Letnjoj pozornici koja se nalazi u centru rustičnog parka kraj Palićkog jezera i važi za jedan od najlepših bioskopa na otvorenom u celoj Srbiji, biće i ove godine prikazana najrelevantnija evropska ostvarenja u Glavnom takmičarskom programu.
Festivalski program čini devet filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi švedski film, Novi mađarski film, Eco Dox i Dečji program.

 

Povezana vest:  Filmovi Ršumovića i Bjelogrlića u Palm Springsu