Johnny_Depp_2012

Film „Usamljeni rendžer“ sa Depom podelio američke indijance

 

Snimanje Diznijegov filma „Usamljeni rendžer“, u kome će Džoni Dep glumiti Tonta, ponovo je na videlo iznelo osećanja o liku koji je godinama kritikovan kao holivudska kreacija puna stereotipa. Film je još uvek u produkciji, ali Indijanci u SAD već mesecima pričaju o njemu. Neki su pozdravili film, čija se premijera očekuje idućeg leta. Delovi su snimljeni u Navaho naciji, uz pomoć plemena, a jedno pleme iz Oklahome nedavno je Depa proglasilo za počasnog člana.

Za druge, „Usamljeni rendžer“ predstavlja i dalje bolno mesto koje seže u prošlost i TV verziju iz 1950-ih u kojoj je Tonto govorio na lošem engleskom, nosio kožno odelo i nije imao nikakvu kulturnu crtu, prenosi AP. Gjasi Ros odrastao je decenijama pošto se „Usamljeni rendžer“ emitovao na televiziji, ali su ga njegovi prijatelji zvali „Tonto“ svaki put kada su hteli da ga zadirkuju.

-Svi znaju ko je Tonto, čak i ako nisu videli seriju, a mi smo znali da to nije dobra stvar“, rekao je Ros koji je pripadnik plemena Crna Stopala iz Montane, koji sa svojom porodicom živi u blizini Sijetla. „Zašto biste nekoga inače tako zadirkivali?

Povezana vest:  Sem Pejdž sa Menhetna ide u Visterija lejn

Depova uloga privukla je dosta pažnje u aprilu kada je producent Džeri Brukhajmer tvitovao fotografiju glumca u kostimu Tonta. Depovo lice obojeno je u crnu i belu, na glavi mu je bila crna prica i mnogo dekorativnog perja.

-Čim se pojavila ta fotka je izazvala burne reakcije mojih prijatelja – navela je Natanja En Poli, doktorant na Univerzitetu Juta, u eseju za onlajn magazin „Meksviniz“.

Za Poli i njene prijatelje, prikaz Indijanaca u vesternima je pase.

-Zabrinuta sam da će Tonto postati parodija ili komercijalizovana figura bez dimenzije ili dubine – rekla je ona.

Američki Indijanci daleko su od jedinstvene grupe i mnogi sa nestrpljenjem očekuju novi film i Depa. U Nju Meksiku, gde su delovi filma snimani, pripadnici naroda Navaho dali su Depu, njegovom kolegi Armiju Hameru, reditelju Goru Verbinskom i Brukhajmeru ceremonijalnu ćebad kao znak dobrodošlice na njihovu zemlju. Komanči u Oklahomi učinili su Depa svojim počasnim članom.

Povezana vest:  Avatar rekorder u severnoameričkim bioskopima

-Moja rođaka misli da sam se upoznala sa Džekom Speruom (Depov lik iz ‘Pirata sa Kariba)“, rekla je portparolka predsednika Navaha Emerald Dahoziu. „Ja lično volim kada glumi lik koji mu ‘čuči’.

Dahozi kaže i da je snimanje „Usamljenog rendžera“ donelo i nešto opipljivo – novac. Glumci i ekipa filma živeli su na Navaho zemljama, jeli su u lokalnim restoranima i ostajali u gradovima. Predstavnici „Diznija“ nisu želeli da komentarišu, ali je Dep rekao da će film biti „neka vrsta rokenrol verzije Usamljenog rendžera“, a Tonto će biti drugačiji nego 1950ih.

Reditelj indijanskog porekla Kris Ejr spreman je da da šansu glumcu. „On (Dep) želi da promeni predstavu Tonta i zbog toga je spreman da ugrozi svoju reputaciju i karijeru“.

Povezana vest:  Objavljen program 34. Festivala filmskog scenarija

„Usamljeni rendžer“ prvi put se pojavio kao radijska emisija tokom 1930-ih i Tonta je tada igrao glumac irskog porekla. Emisija je bila toliko popularna da je prešla na ABC televiziju gde je emitovana od 1949. do 1957. godine. Džej Silverhils, kanadski Mohikanac, glumio je Tonta u seriji. Govorio je loše engleski, ali je njegov Tonto bio veran pratilac borca protiv nepravde koga je često vadio iz nezgodnih situacija.

Njegov Tonto kritikovan je kao stereotipan i dvodimenzionalan – bez karaktera ili života osim da pomaže Usamljenom rendžeru. Kada je reč o Depovom Tontu, Ros kaže da mu ne smeta što ga on glumi. Ovaj 36-godišnjak čak kaže i da bi mu više smetalo da je Tonta glumio američki Indijanac. Ros je, međutim, zabrinut da će film, koji će sasvim sigurno privući veliku publiku, zacementirati stereotipe, jer Holivud ne snima mnoge filmove sa Indijancima kao glavnim likovima.