brian_de_palma

De Palma, Malik u takmičarskom programu Mostre

 

Amerikanci Brajan de Palma i Terens Malik našli su se u grupi 17 reditelja koji će se ove godine takmičiti za glavnu nagradu filmskog festivala u Veneciji. Direktor festivala Alberto Barbera saopštio je danas zvaničnu selekciju filmova koji će se takmičiti za Zlatnog lava na 69. festivalu, koji će trajati od 29. avgusta do 8. septembra.

Povezana vest:  Belgrade March Debut Workshop na 69. Martovskom festivalu

Četiri američka reditelja nadmetaće se za glavnu nagradu, tri Italijanska, kao i filmovi iz Francuske, Japana, Južne Koreje i Filipina. Holivudske zvezde Ben Aflek, Havijer Bardem i Kejt Hadson trebalo bi da prisustvuju najstarijem filmskom festivalu na svetu, prenose agencije.

-Glavna tema je kriza – rekao je Barbera novinarima u Rimu. „Ekonomska kriza koja ima poražavajuće društvene posledice, ali i kriza vrednosti, politička krila“.

Povezana vest:  Hali Beri u TV seriji

Na festivalu će biti prikazana 51 svetska premijera, uključujući i novi film Roberta Redforda „The Company You Keep“, „Pašion“ Brajana de Palme i Spajk Lijev dokumentarac o Majklu Džeksonu „Bad 25“.

Među zanimljivim filmovima, organizatori ovogodišnje Mostre izdvojili su petosatni epski horor japanskog reditelja Kijošija Kurosave „Shokuzai“, koji je prvobitno bio prikazan kao TV serija i za koji Barbera kaže da je „apsolutno izvanredan“. Barbera je naglasio da će na festivalu biti prikazani filmovi poznatih režisera, ali i da će Mostra biti šansa da se mladi filmski stvaraoci predstave svetu.

Povezana vest:  DVD filma ''Zona mrtvih'' širom sveta