joker-heath-ledger

Tom Vejts inspiracija za Ledžerovog Džokera?
 
Na internetu su se pojavili komentari da je pokojni Hit Ledžer za svoju ulogu Džokera u filmu „Mračni vitez“ Kristofera Nolana inspiraciju pronašao u govoru muzičara Toma Vejtsa, piše magazin NME.
Glasine je podstakao Vejtsov intervju iz 1979. godine koji su nedavno na sajtu „Jutjub“ pronašli fanovi franšize o Betmenu.
U tom intervjuu Vejtsov glas i gestakulacija veoma podsećaju na Ledžerovog Džokera.
Ledžer je preminuo od predoziranja prepisanim lekovima u januaru 2008, nekoliko meseci nakon snimanja filma „Mračni vitez“. Naredne godine mu je posthumno dodeljen Oskar za tumačenje lika koji je on opisao kao „psihopatu, masovnog ubicu, šizofrenog klovna bez trunke saosećajnosti“.
Betmenovi fanovi zaintrigirani sličnošću između Vejtsovog snimka i Ledžerovog Džokera, primetili su da su obojica igrala u filmu „Imaginarium doktora Parnasusa“ Terija Giliama, čije je snimanje završeno nakon Ledžerove smrti.
Nije pak poznato da li su se oni ikad sreli i da li je Ležder pogledao neki snimak sa Vejtsom.
Ledžer ne bi bio prvi glumac koji bi za inspiraciju imao neku rok zvezdu, konstatuje magazin NME.
Džoni Dep je lik Džeka Speroua u popularnom serijalu „Pirati sa Kariba“ bazirao na ličnosti Kita Ričardsa, a uticaj je postao očigledan kada se Ričards pojavio u dva filma u ulozi njegovog oca.

 

Povezana vest:  Hugo Silva, Mario Kasas, Pepon Nieto i Karolina Bang u komediji „Veštičarke i bičarke" u bioskopima od 3. jula